Білорусь відмовилася від співпраці з МВФ - ЗМІ

10 вересня 03:30

Згідно з офіційною версією, уряд країни і Фонд не зійшлися у термінах реалізації спільно розробленої програми структурних реформ.

 

Уряд Республіки Білорусь прийняв рішення відмовитися від розробленої раніше спільно з Міжнародним валютним фондом програми структурних реформ в республіці, під яку МВФ готовий був асигнувати Білорусі великий кредит, офіційна версія - сторони не досягли угоди за термінами реалізації реформ, заявив глава Міністерства фінансів країни Максим Єрмолович, передають росСМИ.

"Ми розробляли разом з експертами МВФ програму структурних реформ, яка б відповідала філософії МВФ. І в принципі, з ключових моментів, у нас позиції збіглися, ми вийшли на програму, але ми розійшлися у термінах її реалізації", - цитують засоби масової інформації коментар Ермоловича.

У свою чергу, президент Білорусі Олександр Лукашенко з цього питання заявив, що встановлені спочатку в МВФ "дуже стислі" терміни реалізації програми структурних реформ стануть "шоком для населення".

В України справи з МВФ йдуть не так райдужно.

Раніше Анатолій Гриценко повідомляв, що уряд восени зможе отримати від МВФ максимум 1,9 млрд доларів. За його словами, державний борг та гарантований борг України "вже вийшов на рівень загрози національній безпеці", на кожного українця припадає по 50 тисяч гривень боргу.

За словами прем'єр-міністра Гройсмана, підвищити ціни на газ для населення - це одна з вимог МВФ.

Уряд продовжив на місяць зобов'язання щодо спеціальних поставок газу населенню та підприємствам теплокомуненерго (ТКЕ) за регульованими цінами. Підвищення цін на газ різко збільшить навантаження на бюджет по компенсації цін. Витрати на субсидії зростуть ще на 20 млрд грн, тобто значна частина траншу за фактом відразу з'їдається. Між тим вже зараз 60,2% споживачів газу - одержувачі субсидій, а згідно з розрахунками після стрибка ціни їх частка може збільшитися до 72%.

Докладніше читайте в статті автора Ігоря Маскалевича "Ціна спецгазу: вересневі торги" в тижневику Дзеркало тижня. Україна".