Білий дім готується до введення надзвичайного стану - ЗМІ

11 сiчня 04:25

Адміністрація президента США вишукує додаткові кошти і вже віддала низку розпоряджень інженерним військам.

 

Білий дім почав підготовку умов, при яких з'явиться можливість ввести у США режим надзвичайного стану, незважаючи на прийняття законодавцями документа, який може припинити "шатдаун", у четвер, 10 січня, повідомила The Washington Post з посиланням на джерела, передає "Корреспондент".

Так, адміністрація президента Дональда Трампа на даний момент почала пошук невикористаних коштів у бюджеті інженерних військ США, які можуть бути використані для фінансування будівництва "стіни Трампа" на кордоні США і Мексики у разі введення режиму НС.

Співрозмовник видання заявив, що Трамп наказав інженерним військам з'ясувати, як швидко можуть бути укладені контракти і чи є можливість розпочати будівництво прикордонної стіни протягом 45 днів.

Також президентська адміністрація вивчає прийнятий Конгресом у минулому році закон про ліквідацію наслідків стихійних лих; у його рамках було виділено 13,9 млрд доларів, більша частина з яких залишилася невитраченою.

Напередодні президент США Дональд Трамп достроково перервав черговий раунд переговорів з лідерами Демократичної партії в Конгресі, які стосувалися припинення часткового "шатдауна" держустанов та фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

21 грудня 2018 року більшість федеральних установ США припинили роботу, в країні настав так званий "шатдаун". Сенат, республіканська більшість якого підтримує президента Трампа, не затвердив переданий з Палати представників бюджет, в якому не було коштів на фінансування стіни на кордоні з Мексикою.

3 січня, Палата представників 116-го скликання схвалила законопроекти про фінансування низки федеральних установ, робота яких була припинена через відсутність бюджету. Демократична більшість Палати представників зголосилась піти на поступки та виділити на будівництво "стіни Трампа" 1,3 млрд доларів.

За даними ЗМІ, Дональд Трамп повідомив про готовність введення в країні загальнонаціонального режиму надзвичайного стану. На його думку, це дозволить швидко спорудити стіну, одночасно минаючи опір з боку Конгресу. Її зведення він пояснює інтересами національної безпеки: боротьбою з нелегальними мігрантами, злочинністю та наркоторгівлею.