Без Європейського союзу світ розвалиться - Могеріні

11 жовтня 07:20

Могеріні зазначила, що світ зараз не в кращій формі, але не будь Євросоюзу, він став би значно гіршим.

 

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні у середу, 10 жовтня, виступаючи з лекцією у Фінляндії, заявила, що увесь світ розвалиться, якщо раптом перестане існувати Європейський союз, як повідомила дипломатична служба Євросоюзу.

"Закрийте очі і уявіть на мить, що Європейський союз зник зі світової сцени прямо зараз. Скажімо, на місяць або тиждень, навіть на кілька днів. Світ просто б розвалився", − зазначила Могеріні.

Могеріні зазначила, що світ зараз не в кращій формі, але не будь Євросоюзу, він став би значно гіршим.

"Приберіть всі дії, які ми вживаємо як Європейський союз, разом із державами-членами по всьому світу, будь то мир та безпека, розвиток, гуманітарна діяльність, дипломатія, і ви зрозумієте, що ситуація в світі, безумовно, буде набагато, набагато гірше", − додала вона.

Своєю промовою Могеріні відреагувала на слова міністра закордонних справ Великобританії Джеремі Ханта; Хант, обговорюючи позицію Брюсселя щодо Brexit, назвав Євросоюз "в'язницею народів" і порівняв його з СРСР.

Зазначалось, що ЄС більше не очікує, що нову пропозицію Британії для встановлення ірландського кордону виправлять після Brexit, і учасники переговорів з обох сторін націлені на зменшення розбіжностей у прямих переговорах.

Раніше повідомлялося, що переговори з ЄС з приводу Brexit зайшли в глухий кут. Велика Британія загрожує вийти без підсумкової угоди, якщо лідери блоку не пом'якшать свою позицію щодо ірландського кордону і торгівлі. У свою чергу голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС готовий до всіх можливих наслідківпереговорів.

З-за Brexit у відставку пішли вже кілька британських міністрів, в тому числі головний парламентер по виходу Британії Девід Девісі глава МЗС Борис Джонсон - прибічники "жорсткого" Brexit, у той час як прем'єр Тереза Мей воліла "м'який" вихід королівства з ЄС.

Нагадаємо, 12 липня уряд Мей представив свій план щодо Brexit, призначеного на 29 березня 2019 року. Мінфін Британії передбачив більше трьох мільярдів доларів, прораховуючи різні сценарії Brexit.