Берлусконі відмовився давати свідчення в судах у справі про мафію

11 листопада 22:17

Екс-прем'єр Італії обрав тактику мовчання

 

Екс-прем'єр Італії Сильвіо Берлусконі обрав тактику мовчання в судах по справах про мафію. Його адвокати переконали його, що мовчання у даному випадку буде більш вигідно.

Колишній прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі відмовився давати показання в апеляційному суді над своїм давнім соратником, якого засудили за спробу стати контактною особою між мафією і політиками.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Associated Press.

У понеділок Берлусконі заявив суду в сицилійському Палермо, що його адвокати порадили йому не відповідати на запитання. Він також не дозволив фотографувати його чи знімати в залі суду.

Прокурори стверджують, що сицилійська мафіозна організація "Коза Ностра" прагнула вплинути на політиків, щоб переконати їх ухвалити менш жорсткі закони проти наркомафії.

У 2018 році суд нижчої інстанції засудив близького до Берлусконі юриста Марчелло Делл'Утрі, колишнього сенатора від партії експрем'єра, у справі про змову між "Коза Нострою" і державними установами.

Це сталося після смертельних вибухів у Флоренції, Римі та Мілані в 1993 році, які влаштувала мафія, щоб залякати політичних лідерів.

Берлусконі вперше став прем'єр-міністром Італії в 1994 році.

У липні 2015 року Берлусконі засудили до трьох років позбавлення волі за корупцію.

При цьому, ще в 2013 році суд Мілана засудив його до семи років тюремного ув'язнення у скандальній "справі Рубі", в рамках якого політикв звинувачували в причетності до проституції неповнолітніх і зловживанні службовим становищем. Крім того, згідно з рішенням суду, Берлусконі довічно не міг займати державні посади. Але це рішення було скасоване апеляційним судом у 2014 році.

Берлусконі відзначився низкою гучних заяв на підтримку президента Росії Володимира Путіна і публічно підтримав анексію Криму.

У вересні 2015 року Берлускони відвідав окупований півострів, де зустрівся з Путіним. У зв'язку з цим Служба безпеки України заборонила італійському політику в'їзд на територію країни на три роки, а прокуратура відкрила проти нього кримінальне провадження.