Байка Путіна про оточення Росії ворогами поступово справджується – RFERL

01 грудня 17:46

У російського президента майже не лишилося союзників через його агресивну політику.

 

Якось історія про Росію в облозі, яка протистоїть ворожому світу стала дуже зручною байкою, яку Кремль використав для того, щоб налякати і мобілізувати громадськість. Сьогодні ж ця казочка дуже швидко стає реальністю.

Про це говорить політичний оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор у подкасті DailyVertical. Завдяки агресивній поведінці Росії в Україні і Сирії ця байка, яке вже багатьом приїлася, стала реальністю. Через анексію Криму, інтервенцію в Донбас і знищення малайзійського "Боїнга", у Москви не лишилося справжніх союзників західніше Смоленська.

Росія поховала залишки доброзичливості, які ще лишалися у Європи. Вона перетворила надійного друга Україну на запеклого ворога, яким вона лишиться, можливо, на кілька поколінь. Традиційно нейтральні Швеція і Фінляндія тепер думають про вступ в НАТО. І навіть автократична Білорусь теж з острахом дивиться на режим Володимира Путіна.

Читайте також: Потуги Путіна покарати Туреччину незграбні і безрезультатні – Bloomberg View

А нещодавнє вторгнення російської армії в Сирію з метою порятунку режиму Башара Асада налаштувала проти Москви не лише великі західні держави, а й Саудівську Аравію, Туреччину і країни Перської затоки. Росія спробувала розвернутися обличчям до Сходу і налагодити партнерські зв'язки з КНР. Але стає очевидним, що у російсько-китайському тандемі Москва отримала роль "молодшого" партнера Пекіна.

На тлі нового конфлікту з Туреччиною російська "Независимая газета" в редакційній статті написала: "У Росії немає сильних стратегічних партнерів. Усі її союзи тимчасові і можуть бути розірвані у будь-який момент".

Ще не так давно байка про Росію в облозі була дуже зручним інструментом пропаганди. Але режим Володимира Путіна перетворив цю власну вигадку на пророцтво.

Раніше Браян Вітмор у подкасті Daily Vertical говорив, що конфлікт з Туреччиною ставить хрест на мрії Путіна про блок проти Заходу. Попри те, що в Кремлі ще не так давно хвалили Ердогана, називаючи його "сильним лідером, здатним виступити проти Заходу", інтереси Москви і Анкари суперечать один одному як в чорноморському регіоні, так і на Близькому Сході. І вихід цих протиріч назовні був лише питанням часу. А видання Neue Zuercher Zeitung писало, що пропаганда Росії будує з Туреччини образ нового ворога. В телевізійних сюжетах постійно цитують слова Володимира Путіна про "удар в спину" і нібито "небезпечну ісламізацію" Туреччини на чолі з нинішнім урядом. Також державні ЗМІ не соромляться нагадувати про російсько-турецькі війни в минулому.