Баварія прийняла суперечливий закон про розширення повноважень поліції

16 травня 09:15

Тепер дозволяється стеження або проведення ДНК-тестів, тоді як раніше для цього необхідно було рішення суду.

 

Новий закон дозволяє превентивні приховані дії поліції не тільки у разі наявної небезпеки, як це було досі, але і навіть "потенційної небезпеки", повідомляє DPA.

Закон був прийнятий більшістю голосів консервативного християнського союзу (ХСС), проти були опозиційні соціал-демократи, "зелені" і незалежнв "Вільні виборці".

Зокрема, поліція в такому випадку буде мати право без відома громадян переглядати електронну переписку, а також відслідковувати телефонні розмови. Також дозволяється стеження або проведення ДНК-тестів, тоді як раніше для цього необхідно було рішення суду.

Критики побоюються, що зміни дають поліції можливість де-факто "нескінченно садити" громадян.

Прем'єр-міністр Баварії Маркус Содер відхилив твердження, що закон частково суперечить верховенству права.

Минулого тижня в Мюнхені десятки тисяч людей протестували проти прийняття цього закону.

Німецька контррозвідка заявляє про збільшення кількості кібератак. Гібридні загрози стоять вище рівня дипломатичних зусиль, але нижче порога війни.

Європол заарештував лідера великої кіберзлочинного синдикату - OCCRP.Поліція ще не представила подробиці про лідера злочинного угруповання, крім того, що він має українське походження.

Росія є лідером міжнародної кіберзлочинності. У 2017 році кіберзлочинність завдала світу збитків на 600 млрд доларів США.

Ворожі держави ховаються за "незалежними" хакерами - Washington Post.Більш 30 країн зараз використовують агресивні кіберможливості. Деякі з них покладаються на хакерів, які не працюють на уряд.