Барбара Буш: Америка втратила матріарха політичної династії - WP

18 квiтня 12:42

Екс-перша леді у свій час змогла стати однією з найпопулярніших жінок в США.

 

Барбара Буш, яка була дружиною одного президента США і матір'ю іншого, яка мала імідж американської доброї бабусі і заперечувала свій вплив, померла 17 квітня. Їй було 92 роки.

Офіс її чоловіка - екс-президента Джорджа Буша - випустив заяву про це вчора увечері, але не уточнив причину. Однак, останнім часом пані Буш страждала від хронічного обструктивного захворювання легень і серцевої недостатності. Її сім'я два дні тому повідомила, що вона "вирішила не проходити додаткове лікування" після нещодавньої госпіталізації через "проблеми зі здоров'ям".

Видання Washington post називає її "матріархом американської політичної династії", яка лишалася в полі зору суспільства півстоліття. Її зображали як чудову дружину і володарку домашнього вогнища, поки її чоловік проходив шлях від техаського нафтовика до головнокомандувача США. У Бушів шестеро дітей. Найсторший з них - Джордж Буш-молодший - став президентом. Їхня найстарша донька - Робін - померла у віці трьох років від лейкемії. Це стало трагедією, яка відбилася на сім'ї. Джордж Буш-старший провів два терміни в кріслі віце-президента в часи адміністрації Рональда Рейгана, а потім ще один на посаді президента США з 1989 до 1993 року. В цей період закінчилася Холодна війна, а Вашингтон і його союзники здобули швидку перемогу над Іраком у війні в Перській затоці. Але сповільнення економіки поставило хрест на його абміціях стати президентом вдруге.

Джордж Буш-молодший, колишній губернатор Техасу, був президентом США в 2001-2009 роках. Після терактів 11 вересня 2001 року він повів країну на довготривалі війни в Афганістані і Іраку, а також в напрямку "Великої рецесії".

"Барбара Буш була надзвичайною Першою леді і жінкою, яка на відміну від багатьох інших принесла легкість, любов і грамотність мільйонам", - сказав її старший син у заяві.

"Для нас вона була чимось набагато більшим. Мама до кінця змушувала нас бути активними і сміятися", - додав він.

Видання зауважує, що з Барбарою Буш може зрівнятися лише Абігейл Адамс, чий чоловік Джон Адамс і син Джон Квінсі Адамс були другим і шостим президентами США відповідно. Тож в історії країни лише цим жінкам випало бути дружинами і матерями головнокомандувачів.

Інший її син - Джеб - двічі був губернатором Флориди, а потім хотів стати кандидатом в президенти США від Республіканської партії в 2016 році, однак зазнав невдачі.

Пані Буш пишалася досягненнями своєї родини, але висловлювала застереження про те, чи нормально для демократії, щоб одна родина зосереджувала в своїх руках так багато влади. Особливо вона говорила про це, коли Джеб заявив про свої президентські амбіції. В ефірі програми "Today" вона назвала свого молодшого сина "найбільш кваліфікованим" в країні.

"Але є багато великих родин і їх не чотири. Є інші люди, які дуже кваліфіковані", - сказала вона, додавши, що "у нас вже було достатньо Бушів".

Але коли Джеб вступив у президентську гонку, вона на 100% була в неї занурена і не соромилася жорстко висловлюватися про його головного опонента - Дональда Трампа. Під час спільного інтерв'ю з сином у Нью-Гемпширі, вона сміливо заявила, що їй "в голові не вкладається", як хтось може проголосувати за Трампа, особливо жінки після його скандальних грубих коментарів про них.

Розуміючи, що захват Трампа президентом Росії не сподобається виборцям, вона заявила: "Заради Бога, Путін же підтримує його. Путін-вбивця, Путін-найгірший. І це та підтримка, якої ніхто не хоче".

Читайте також: Буш-молодший не сумнівається у втручанні Росії у вибори в США - WP

Трамп у вівторок увечері випустив заяву, в якій похвалив пані Буш як "адвоката американської сім'ї" і пригадав те, як вона приділяла велику увагу грамотності. До того, як її чоловік став віце-президентом, вона комфортно займала позицію закулісної сили, зберігаючи стабільність, поки її сім'я переїжджала більш ніж 20 разів, поки не поселилася в резиденції віце-президента 1981 року.

Всередині клану Бушів її називали "правоохоронцем".

"Вона, мабуть, стала бабусею для багатьох людей. Але для нас вона була стройовим сержантом, коли ми зростали", - сказав Джеб Буш в 1990 році, коли його спитали про матір в ролі Першої леді США.

В політичному полі Барбара Буш гостро контрастувала з її попередницею Ненсі Рейган, яка часом привертала до себе небажану увагу надмірними витратами, дизайнерським одягом і втручанням в роботу адміністрації свого чоловіка. Буш зайняла позицію "антоніма" гламуру і надмірності. Вона закохала в себе багатьох жартівливою відвертістю, вихваляючись своїми біжутерними прикрасами і жартуючи про те, що її волосся зарано посивіло. І Барбара, і Ненсі були грізними жінками під протекторатом своїх чоловіків. І їхні відносини під час адміністрації Рейгана були надзвичайно холодними. Бушів рідко коли запрошували на сімейні прийоми Рейганів.

Ставши Першою леді, вона створила "Фонд сімейної грамотності Барбари Буш", в який вона вклала 800 тисяч доларів, які заробила від продажу книги "Міллі". Вона також заохочувала людей ставати волонтерема в будинках для безпритульних і проектах Head Start. Вона вела інформаційну кампанію про СНІД, коли хвороба ще була сильно містифікована і багато хто її не правильно оцінював. В 1989 році Буш потрапила в заголовки газет, коли відвідала педіатричний центр для дітей зі СНІД Grandma's House і взяла на руки хвору дитину. В той час багато людей помилково вірили, що ВІЛ передається від дотику.

Попри те, що вона бажала лишатися на задньому плані, пані Буш не соромилася висловлювати власні погляди. Інколи її заяви суперечили політиці чоловіка, зокрема в питаннях абортів і заходів з контролю зброї. Але вона твердо зупиняла будь-які спроби втягнути її в обговорення особистих чи суперечливих тем.

Працівники Білого дому називали її "срібною лисицею" і намагалися не перечити їй. Пані Буш добивалася звільнення помінчиків свого чоловіка, у ефективності роботи яких сумнівалася. За чотири роки в ролі Першої леді, вона стала однією з жінок, якими Америка найбільше захоплювалася. Її популярність сильно контрастувала зі стрибками в рейтингах чоловіка. Під час виборів в 1992 році її часто включали в кампанію Джорджа Буша, щоб "гуманізувати" президента, який не славився харизмою. Багато коментаторів говорили, що вона була найбільш цінним активом свого чоловіка у гонці проти тогочасного губернатора від штату Арканзас Білла Клінтона.

Раніше у США на 103 році життя у хоспісі Оберна, штату Мен, помер колишній співробітник Управління стратегічних служб (OSS) Ірвінг Айзексон, який шпигував за громадянами СРСР і радянськими військами в Німецькій Демократичній Республіці.