Маріонетковим "урядом" Азарова Путін намагається зробити Україну недієздатною – Newsweek

21 серпня 17:13

Російський президент і не думав захищати російськомовних в Україні, а війна була йому потрібна як порятунок від внутрішніх проблем.

 

Стає очевидним, що президент Росії Володимир Путін програє у війні проти України. Розмови про захоплення так званої "Новоросії" заради сухопутного шляху в окупований Крим вже в минулому.

Навіть думки про можливий напад російської армії і терористів на Маріуполь тепер не актуальні, тому що Кремль боїться посилення санкцій проти і без того виснаженої російської економіки. Але головна проблема Путіна в тому, що йому треба продовжувати діяти.

Про це на сторінках Newsweek пише радник колишнього міністра закордонних справ Карла Більдта Аарон Корева, нагадуючи, що російський президент не захопив Україну через нібито переживання за права російськомовних її жителів. Це була швидше кампанія для відвернення проблем вдома.

У 2012 році Путін чекав, що його повернення на посаду президента зустрінуть оваціями. А натомість тисячі людей вийшли на вулиці. Це були найбільш масштабні протести в Москві з часів розпаду СРСР. Ніщо так не лякає колишнього агента КДБ, як масові протести, з якими він вперше зіштовхнувся в Дрездені ще в часи існування НДР.

Коли в Києві люди на Майдані усунули режим Віктора Януковича через спробу встановити так звану "контрольовану демократію" в стилі Росії, яка насправді ніяка не демократія, Путін спробував дискредитувати український протест. Він вигадав київських "фашистів", яка в перекладі з особливої мови російської влади означає "ті, хто проти бажання Кремля".

Міфологія про російську "історичну боротьбу проти фашизму" стала однією з небагатьох речей для росіян у пострадянські часи, якими вони пишаються. Захист росіян в Україні і "приєднання" Криму став ідеальним способом для того, щоб відволікти росіян від авторитарної натури їхнього власного уряду.

Проблема лише в тому, що потрібно постійно вигадувати нові загрози, аби люди лишалися в тривозі. І виявилося, що у випадку України це легше сказати, ніж зробити, оскільки українці виявилися готовими воювати, а ціни на нафту і західні санкції боляче б'ють по економіці. То що ж робити?

І тут на сцену виходить Микола Азаров – останній прем'єр-міністр режиму Януковича. Третього серпня у Москві, де він зараз живе, він оголосив про створення "Комітету порятунку України", мета якого "змінити режим" вдома. В Україні Азарова розшукують за кілька злочинів, серед узурпація влади і розкрадання державних коштів.

Серед інших членів комітету: колишній проросійський депутат і автор "диктаторський законів", які дозволяли розтрощити Євромайдан, Володимир Олійник, самопроголошений лідер так званої "Новоросії" Олег Царьов і не менш цікавий і обвинувачений в нападі на демонстрантів в Одесі Ігор Марков, якого нещодавно арештували в Італії. Це може виглядати, як жарт, але російська пропаганда називає цих людей "дисидентами".

Читайте також: Марков відмовився від допомоги Італії та звернувся за адвокатом в посольство РФ - ЗМІ

Час для створення такого "комітету" ідеальний. Оскільки Путіну потрібно зробити новий крок. А уряд-маріонетка у вигнанні, який буде претендувати на контролю над Україною, йому дуже підходить. Не виключено, що Кремль почне наполягати на участі підконтрольних вигнанців у мирних переговорах з Києвом.

Вони можуть також об'єднати біженців, які вихали з Донбасу в Росію, а також мешканців окупованих територій. Азаров називає демократично обраний уряд в Києві "маріонеткою Америки", тож він може бути маріонеткою Путіна, оголошуючи за допомогою російської пропаганди, що представляє іншу сторону конфлікту.

Так званий "Комітет визволення України" страшенно схожий на Польський комітет національної свободи, який був сформований у Москві в 1944 році і допоміг Сталіну завоювати Польщу в Другій світовій війні. Замість того, щоб окупувати всю Україну, Путін може заслати "троянського коня", щоб зробити її недієздатною.

"Комітет" точно не збирається рятувати Україну. Але він повинен стати будильником для світу. Дії Путіна навряд чи можна вважати несподіваними, оскільки він повністю дотримуються стратегій СРСР, починаючи з оголошення активістів Євромайдану "фашистами". Це ж саме радянська влада робила, коли в Східній Європі з'явилися демократичні рухи. Путін намагається підібрати нову стратегію, але це дуже помітно.

Тим часом, ГПУ порушила справупроти створеного Азаровим "Комітету порятунку України". Раніше повідомлялося, що в кінці липня колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров, який нині ховається в РФ від кримінального переслідування в Україні, оголосив про створення т. зв. "Комітет порятунку України".

Нагадаємо, навесні 2014-го Азарову були висунуті обвинувачення за статтею "зловживання службовим становищем". У лютому цього року ГПУ пред'явила Азарову нове звинувачення, пов'язане змахінаціями з літаками "Антонов". Також у МВС вважають, що Азаров незаконно отримав пенсію з переплатою в 585 тис. грн.

12 січня 2015-го Інтерпол оголосив Віктора Януковича, Азарова і низку інших представників колишньої влади в міжнародний розшук. 19 січня Печерський районний суд Києва виніс постанови про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту Януковича, Азарова і колишнього міністра економіки Юрія Колобова.