Автор витоку знаменитих "Документів Пентагону" закликав Сноудена не здаватися США

10 липня 12:11

На думку викривача влади США Деніеля Еллсберга, єдине, що могло б врятувати Сноудена на батьківщині - це якщо б суспільство дізналося якісь відомості, що особливо ганьблять діяльність влади.

 

Знаменитий викривач влади США Деніел Еллсберг, який в 1971 році передав американській пресі секретні документи про війну у В'єтнамі, звернувся до Едварда Сноудена і своїх співвітчизників із закликом продовжувати боротьбу за демократію і свободу слова. Екс-співробітнику ЦРУ і АНБ, який все ще перебуває в "Шереметьєво", він порадив ні за що не здаватися американській владі, тому що на батьківщині на нього навряд чи чекає справедливий суд.

"Багато хто ставить Едварду Сноудену мене у приклад, як такого, що не покинув рідну країну (після "зливу" секретної інформації). Але я з цим не згоден. Країна, в якій я свого часу вирішив залишитися, була зовсім іншою Америкою", - пише Еллсберг у своїй статті у The Sydney Morning Herald.

Еллсберг згадує, як у 1971 році, у розпал війни у В'єтнамі він, будучи військовим аналітиком і співробітником стратегічного дослідницького центру RAND, передав журналістам збірник "Американсько-в'єтнамські відносини, 1945-1967: Дослідження" (United States-Vietnam Relations, 1945-1967: A Study), більш відомий як "Документи Пентагону". Дані, здобуті Еллсбергом розповідали про причини і особливості тієї війни і призначалися виключно для внутрішньовідомчого використання в міністерстві оборони США. Коли ж вони частково були опубліковані в The New York Times і The Washington Post, щодо газет почався суд, а сам автор витоку був змушений залягти на дно. Щоправда, всього на два тижні, щоб встигнути передати ЗМІ інші документи, а потім Еллсберг добровільно здався владі.

"Але мене тут же звільнили під заставу. А коли число статей моєї справи зросло до 12, і мені почало загрожувати 115-річне ув'язнення, лише збільшилася сума застави, - пише Еллсберг. - Всі два роки (поки тривало розслідування) я міг вільно спілкуватися з пресою, читати лекції. Зрештою, я залишався активним учасником антивоєнного руху... У мене не було б такої можливості, якби я втік із країни. Тому я залишився".

Проте Сноудену він радить ні в якому разі не переймати його досвід. "Немає жодного шансу, що йому пощастить так само", - вважає Еллсберг.

На його думку, єдине, що могло б врятувати Сноудена на батьківщині - це якщо б суспільство дізналося дізналося якісь відомості, що особливо ганьблять діяльність влади, як це було з Річардом Ніксоном, що "використав кримінальні методи, які тепер вважаються законними". Ніксон, як відомо, був змушений подати у відставку внаслідок "вотергейтського скандалу", коли співробітники Білого дому були упіймані на стеженні і прослуховуванні телефонів демократів. Еллсберг був виправданий судом саме внаслідок того, що докази проти нього слідство збирало з порушенням закону - прослуховуючи телефонні переговори і проводячи незаконні обшуки.

Еллсберг не виключив, що у США Сноудену загрожує доля Бредлі Меннінга, інформатора Wikileaks, який протягом майже трьох років, поки тривало слідство, залишався під вартою у вкрай важких, як зазначали правозахисники, умовах.

"Я дуже сподіваюся, що викриття Сноудена допоможуть відтворити американську боротьбу за демократію. Але сам він в цьому брати участь не зможе. Шанси, що його після арешту звільнять під заставу, дорівнюють нулю. Навпаки, він буде, як Бредлі Меннінг, надовго ізольований від суспільства", - пише Еллсберг.

За його словами, він колись просто відкрив американцям очі на те, що влада бреше їм про війну. А ось Сноуден, на думку Еллсберга, розсекретив куди більш серйозні відомості. Він показав, пише автор "в'єтнамського витоку", що американські спецслужби готові на все, щоб бути в курсі кожної дії кожної людини. АНБ Еллсберг порівнює зі східнонімецькою "Штазі", але глобального масштабу, а весь американський режим називає "Сполученими Штазі Америки".

Якщо Сноуден здасться владі США при їхніх нинішніх законах, користі від цього не буде нікому, зазначає Еллсберг. "Так що я сподіваюся, що він зуміє знайти для себе безпечне місце, де буде захищений від можливих викрадачів і вбивць", - пише він.

Про те, де знаходиться Сноуден, свіжої інформації не надходило вже давно. Згідно з останніми повідомленнями російської влади на цю тему, американець продовжує перебувати у транзитній зоні "Шереметьєво", за межами державного кордону РФ. Звідти він може вилетіти у будь-яку країну, яка погодиться надати йому притулок. Втім, є нюанси. По-перше, незрозуміло, чи має Сноуден необхідні для купівлі квитка документи - його американський паспорт анульований. По-друге, літак, на який може зійти викривач, ризикує не долетіти до пункту призначення. Хоча президент США Барак Обама заявляв, що не стане піднімати у повітря винищувачі, досвід президента Болівії Ево Моралеса доводить, що Сноудену є чого боятися.

30-річний Сноуден був співробітником ЦРУ США, що працював за контрактом в Агентстві національної безпеки, що займається електронною розвідкою. В червні 2013 року він повідомив британській пресі про секретну програму влади США, що дозволяє стежити за інтернет-користувачами і збирати інформацію про телефонні дзвінки іноземців.

Сноуден виступав на умовах анонімності, але потім розкрив свою особистість. Після цього влада США порушила проти нього кримінальну справу про шпигунство і крадіжку держвласності, однак на той момент колишній співробітник ЦРУ вже зник у Гонконзі. Незабаром після надходження запиту на його екстрадицію Сноуден вилетів до Москви. Зараз він знаходиться в транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво" і не може покинути аеропорт, оскільки його паспорт анульований американською владою.

Сноуден раніше звернувся до 21-ї країни з проханням надання притулку, однак поки не отримав на ці звернення позитивних відповідей. Влада низки країн, зокрема, Німеччини, Іспанії, Австрії, Ірландії, Фінляндії, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Бразилії та Індії, йому вже відмовила. !zn

Читайте також:

Сноуден розкрив чергові секретні дані: спецслужби стежили за Австралією

США пообіцяли великі проблеми країні, яка сховає Сноудена

Венесуела і Нікарагуа запропонували притулок Едварду Сноудену

Російська "Мата Харі" Ганна Чапман запропонувала Сноудену одружитися