Австралійська поліція обшукала будинок ймовірного засновника Bitcoin

09 грудня 11:18

Знайомі Крейга Райта сумніваються в тому, що він причетний до створення биткоїнів.

 

Влада Австралії має намір встановити контроль над цифровою валютою Bitcoin. У середу, 9 грудня, поліція Сіднея провела обшук в будинку австралійського підприємця та фахівця з шифрування Крейга Райта, повідомляє The Guardian. За кілька годин до цього популярні американські ЗМІ назвали Райта засновником кріптовалюти Bitcoin, який переховується під псевдонімом Сатоші Накамото.

При цьому, як пише The Guardian, знайомі Райта сумніваються в тому, що він причетний до створення біткоїнів, деякі з них висловили думку, що журналісти стали жертвами добре відпрацьованих чуток.

Близько 13:30 за місцевим часом понад 10 співробітників поліції прибули до будинку Райта, розташованому в передмісті Сіднея. З вулиці було видно, як двоє співробітників в білих рукавичках обшукують вміст шаф у гаражі. Не менше трьох поліцейських були помічені в будинку.

В австралійській редакції газети припускають, що обшук не пов'язаний із заявами про причетність Райта до створення кріптовалюти, але має відношення до розслідування податкових органів Австралії.

За даними Reuters, були обшукані також офісні приміщення Райта.

Гаррі Хейрз, власник будинку в передмісті Сіднея, повідомив, що Райт і його дружина Рамона Уоттс зняли його в листопаді 2012 року. Близько півроку тому орендарі перейшли на помісну оплату житла, попередивши власника про своє бажання звільнити приміщення в перший тиждень грудня. Як пише The Guardian, будинок Райта - єдиний на всій вулиці, перед яким все ще стоїть сміттєвий бак, - востаннє прибирали сміття шість днів тому, в минулий четвер, 3 грудня. Крім того, у поштовій скриньці повно листів, що теж може свідчити про те, що будинок вже деякий час пустує.

За словами власника нерухомості, Райт повідомив йому про намір переїхати в Лондон. Він також зазначив, що орендар вів себе дуже агресивно, не дозволяючи потенційним новим орендарям оглядати будинок. При цьому Райт продовжив оренду до першого тижня січня включно.

Сусіди відгукуються про Крейг як про неконтактну особистість, хоча його дружина була більш привітна. За їхніми словами, разом з подружжям жив хлопчик 16 років і, можливо, трохи молодша дівчинка.

Редакції не вдалося встановити автентичність документів, на які посилаються у публікаціях, що зв'язують таємничого "Накамото" і Крейга Райта. Офіційного підтвердження від представників австралійських податкових органів також не було.

Між тим, як нагадує видання, в грудні 2014 року австралійські податківці постановили, що кріптовалюти повинні розглядатися в якості оподатковуваного активу. У свою чергу, суд ЄС у жовтні цього року постановив звільнити обмін віртуальної валюти від оподаткування.

Bitcoin - віртуальна криптовалюта. Вперше з'явилася у 2009 році. Завдяки відкритій архітектурі і відсутності єдиного центрального вузла - пірингу (від слова peer - "рівний") - дозволяє переводити платежі з практично будь-якої точки світу, де є доступ в Інтернет.