Авіакатастрофа в Шереметьєво: головне

06 травня 11:39

Літак вдарила блискавка після чого відмовила електроніка. Борт "Аерофлоту" здійснив екстрену посадку.

 

Увечері 5 травня московському міжнародному аеропорту "Шереметьєво" здійснив екстрену посадку літак "Сухий Superjet 100-95" авіакомпанії "Аерофлот". Лайнер загорівся від удару об землю. На борту літака перебували 73 пасажири і п'ять членів екіпажу. Вижили 37 осіб. DT.UA зібрало головні дані про подію.

Причини катастрофи

Літак вилетів з "Шереметьєво" о 17:50 за місцевим часом в російський місто Мурманськ, проте через деякий час в борт вдарила блискавка в результаті чого відключилася електроніка на борту і пілоти розвернули літак, щоб повернутися в аеропорт вильоту. "Основна версія - удар блискавки в літак, після чого відмовила автоматика. При посадці, за попередніми даними, літак двічі вдарився про злітну смугу. Попадання блискавки також підтвердив один з членів екіпажу", - повідомив джерело російського агентства "ТАСС" в екстрених службах. У "Шереметьєво" повідомили, що літак здійснив екстрену посадку через 28 хвилин після зльоту.

Займання

Через високу швидкість лайнер здійснив жорстку посадку. Літак ударився об злітну смугу, підскочив і ще раз ударився об бетонне покриття, внаслідок чого загорівся.

О 20:18 за місцевим часом в "Аерофлоті" повідомили, що літак "вимушено повернувся в аеропорт призначення з технічної причини". "Всім нужденним надається термінова медична допомога. Пасажири залишили борт повітряного судна в аварійних трапів", - розповіли в авіакомпанії.

Пожежа

В МНС Росії повідомили, що пожежу літака загасили за 18 хвилин після займання. В 20:41 за місцевим часом газета "Коммерсантъ" написала з посиланням на джерела в Службі авіаційної безпеки аеропорту "Шереметьєво", що в порушення всіх інструкцій, даних екіпажем при аварійній посадці палаючого лайнера, багато пасажирів "гальмували евакуацію, дістаючи і забираючи з собою ручну поклажу".

"Під час першої спроби заходу на посадку у літака була занадто висока швидкість, і приземлитися він не зміг. При повторній спробі відмовили всі системи автоматичного управління, що забезпечують посадку", - розповіли в службах аеропорту "Інтерфаксу".

Зигула 41 особа

Спочатку Слідчий комітет РФ повідомив про одного загиблого. Російські агентства з посиланням на джерела повідомляли про 13 загиблих: 11 дорослих і двох дітей. Пізніше СК РФ підтвердив цю інформацію.

Читайте також: На місці авіакатастрофи у "Шереметьєво" знайшли дві чорні скриньки — ЗМІ

СК РФ у 00:28 повідомив про те, що в результаті пожежі загинула 41 людина: 40 пасажирів і один член екіпажу – бортпровідник.

Глава Міністерства охорони здоров'я Московської області розповів російським агентства, що за медичною допомогою звернулися 19 осіб, п'ятеро пасажирів госпіталізували.

О 00:47 "Аерофлот" опублікував список пасажирів, що вижили.