Авіація США знищила власний військовий склад на території Сирії

17 жовтня 05:21

Це було зроблено з метою завадити потраплянню залишеного при відступі військового майна до рук курдів, турків або сирійсько-російських підрозділів.

 

Американська бойова авіація завдала авіаудару по території однієї з власних кинутих напередодні військових баз у північно-східній Сирії, де проходить турецька військова операція "Джерело миру", повідомляє інформаційне агентство Reuters 16 жовтня з посиланням на власні джерела.

Зокрема, співрозмовники повідомили агентству, що два бойові винищувачі США F-15 завдали авіаудару по базі для знищення військового складу американської армії. Це було зроблено з метою завадити потраплянню залишеного при відступі військового майна до рук курдів, турків або сирійсько-російських підрозділів.

Склад був знищений вже після того, як американські частини організовано покинули територію бази, додав співрозмовник журналістів.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" і "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга Арабських держав засудили Туреччину і закликали Анкару припинити операцію в Сирії.

Президент США Дональд Трамп публічно закликав Ердогана відмовитися від операції проти сирійських курдів і погрожував Туреччині санкціями, віддавши при цьому наказ про виведення американських військовослужбовців з прикордонного регіону. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

15 жовтня США ввели санкції проти Міноборони і Міненерго Туреччини, а також керівників цих міністерств Хулуси Акар і Фатіха Донмеза. У список потрапив і голова МВС Сулейман Сойлу. Нові обмеження Вашингтон пояснив діями турецьких військових на півночі Сирії.

Турецький наступ відзначився численними випадками "дружнього вогню". Так, кілька разів під удари ВПС Туреччини потрапляли французькі та британські підрозділи, турецька артилерія обстріляла позиції спецназу США поблизу контрольованого курдами міста Кобани, а авіації США довелося відганяти турецькі винищувачі від однієї з баз американської армії у північно-східній Сирії.