Ассанж не хоче екстрадиції до США, де йому загрожує смертна кара

02 травня 13:51

Напередодні засновнику WikiLeaks дали 50 місяців в'язниці в Британії.

 

Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж заявив у четвер в лондонському суді, що не хоче бути екстрадованим в Сполучені Штати, щоб постати перед судом за один з найбільших витоків секретної інформації в історії США, передає агентство Reuters.

Ассанжу в США загрожує смертна кара.

Сполучені Штати звернулися з проханням про екстрадицію Ассанжа, якого 11 квітня вивели з еквадорського посольства в Лондоні, і звинуватили його у змові з метою здійснення комп'ютерного вторгнення з максимальним покаранням у п'ять років в'язниці.

На питання в ході слухань у Вестмінстерському суді, погодився б він бути екстрадованим в США, Ассанж по відеозв'язку з британської в'язниці сказав, що не хоче видачі в Сполучені Штати.

Справу було відкладено до 30 травня для процесуального слухання, а більш істотне слухання було призначено на 12 червня. Як повідомили в суді, повне слухання про видачу відбудеться через кілька місяців.

Читайте також: Вирок Ассанжу демонструє прагнення помститися — реакція Wikileaks

1 травня Ассанжа засудили до 50 тижнів ув'язнення за порушення умов застави в 2012 році, коли він сховався в посольстві Еквадору. Він був визнаний винним у порушенні Закону про заставі після арешту в посольстві Еквадору в квітні 2019 року.

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа заарештовали 11 квітня в Лондоні за запитом США. Суд розгляне прохання США про екстрадицію. Влада Еквадору позбавили Ассанжа притулку в посольстві в Лондоні, де він проживав протягом майже семи років. Приводом для затримання стала неявка Ассанжа на засідання суду в 2012 році.

Детальніше про Джуліана Ассанжа, причини, за якими він переховувався в еквадорському посольстві і його арешт читайте у матеріалі DT.UA "Джуліана Ассанжа заарештували в Лондоні за запитом США: головне".