Ас-Сісі офіційно оголошено переможцем президентських виборів у Єгипті

04 червня 12:07

Абдул-Фаттах ас-Сісі організував державний переворот 3 липня 2013 року в Єгипті, під час якого було повалено президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі.

 

У Єгипті виборча комісія офіційно підтвердила перемогу колишнього військового командувача, генерала Абдул-Фаттаха ас-Сісі на виборах президента країни. Голосування в Єгипті проводили в останні дні травня.

За офіційними даними, ас-Сісі набрав майже 97% голосів виборців. З 54 мільйонів виборців на вибори президента прийшли близько 47%.

Така активність виборців - менша, ніж була у 2012 році, коли у країні вперше було обрано демократичним шляхом представника ісламістів Мухаммеда Мурсі. "Мусульманське братство" Мурсі закликало своїх прихильників бойкотувати вибори.

Нагадаємо, що саме Абдул-Фаттах ас-Сісі організував державний переворот 3 липня 2013 року в Єгипті, під час якого було повалено президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі. Більшість єгиптян підтримали усунення Мурсі від влади, проте тисячі прихильників поваленого президента вийшли на акції протесту, що закінчилися зіткненнями з армією і численними жертвами у серпні 2013 року. У країні було введено надзвичайний стан, а організацію "Братів-мусульман", лідером якої був Мурсі, визнали терористами.

До Мурсі президентом Єгипту були лише військові. Маршал Анвар Садат, президент Єгипту у 1970-1981 роках, був убитий ісламістами на військовому параді, після того як підписав мирний договір з Ізраїлем. Після його вбивства президентом став маршал авіації Хосні Мубарак, який керував країною майже 30 років, доки не пішов у відставку під час подій "Арабської весни" у лютому 2011 року. Після перевороту, здійсненого ас-Сісі у липні 2013 року, Мубарака відпустили з-під варти, де він перебував за звинуваченням у вбивствах демонстрантів у 2011 році. !zn

Читайте також:

У Єгипті суд засудив до страти майже 700 прихильників поваленого президента Мурсі

В Єгипті схвалили нову конституцію

Через три місяці Єгипет може збанкрутувати