Армія США не покине Південну Корею після підписання нею мирного договору із КНДР

02 травня 09:08

Військовий контингент виконує роль мирного регулювальника для країни, оточеної сильними сусідами.

 

Південна Корея виступає проти виведення американських військових у разі укладання мирного договору з КНДР. За словами радника із питань безпеки Кім Ий Гем, розміщення контингенту США є питанням союзницьких відносин між Вашингтоном і Сеулом, і жодного відношення до підписання договору не має, повідомляє Уonhap news.

Анонімне ж джерело інформагентства розповіло про справжні причини такого рішення.

"Позиція уряду полягає в тому, що збройні сили США в Кореї виконують роль мирного регулювальника із сильними сусідами, які оточують країну, такими як Китай і Японія", - зазначив співрозмовника агентства.

Американських військових у Південній Кореї наразі перебуває 28 тисяч осіб. Питання про доцільність їхнього подальшого перебування в країні почало виникати після саміту лідерів Півночі і Півдня, що відбувся 27 квітня.

Зазначається, що очільник КНДР Кім Чен Ин на зустрічі це питання не став піднімати і навіть висловив порозуміння того, що Південна Корея проведе військові навчання зі США, тимчасово відкладені заради саміту.

Нагадаємо, 27 квітня в демілітаризованій зоні на Корейському півострові відбулася зустріч президента Республіки Корея Му Чже Іна з диктатором КНДР Кім Чен Ином. Вони домовилися про підписання мирного договору та відновлення залізничного сполучення між країнами.

На тлі можливої зустрічі з американським президентом, Кім Чен Ин робить різні заяви про денуклеаризацію КНДР. Зокрема, нещодавно він оголосив про закриття ядерного полігону в північному районі і припинення ядерних і ракетних випробувань.

У той же час, президент Південної Кореї Мун Чже Ін зазначив, що Кім Чен Ин готовий до "повного ядерного роззброєння" навіть без виконання вимог про виведення американських військ з регіону, які попередньо висував.

А китайські видання писали, що лідер КНДР висунув дві умови для здійснення денуклеаризації: збереження політичної системи країни і компенсації з американської сторони.