Антимонопольні органи ЄС провели обшуки у найбільших нафтових компаніях

14 травня 21:24

Єврокомісія перевіряє механізми надання цін на сиру нафту і нафтопродукти.

 

Антимонопольні органи Єврокомісії перевірили офіси кількох найбільших нафтових компаній за підозрою в можливих маніпуляціях з цінами на нафту.

Представники Єврокомісії не назвали коло підозрюваних фірм, сказавши, що саме по собі розслідування не означає, що компанії будуть визнані винними в порушенні принципів вільної конкуренції на ринку.

Єврокомісія не виключає, що нафтові компанії могли передати агентству Platts - провідному світовому постачальнику інформації про енергоносії на нафтові продукти - занижені ціни на нафту та інші нафтові продукти.

Представники Єврокомісії перевірили офіси компаній у двох країнах-членах Євросоюзу і в одній неєвропейській країні, уточнили в Єврокомісії.

Компанії Royal Dutch Shell, BP, Statoil і цінове агентство Platts заявили, що готові співпрацювати зі слідством.

"Ми співпрацюємо зі слідством і поки не можемо ніяк прокоментувати ситуацію", - сказали представники BP.

За словами представників Statoil, Єврокомісія перевіряє механізми надання цін на сиру нафту і нафтопродукти агентству Platts. За даними норвезької компанії, Єврокомісію могло зацікавити те, як компанії надають інформацію з 2002 року.

На даний момент незрозуміло, чи пройшли перевірки в інших компаніях. Ці перевірки - перший етап антимонопольного розслідування.

У минулому році Єврокомісія проводила настільки ж масштабне міжнародне розслідування щодо банків за підозрою в маніпулюванні ставками міжбанківського кредитування.

Регулятори ряду країн вели розслідування про можливе маніпулювання міжбанківської ставки LIBOR, європейської ставки EURIBOR і японської TIBOR щодо близько 20 банків. !zn

Читайте також:

Фінансова G20 посилить регулювання по всіх фронтах

Швейцарський банк виплатить найбільший в історії штраф за маніпуляції

Втрати світових банків в результаті їх маніпуляцій перевищать мільярда