Анкара відкидає позицію Європарламенту щодо турецької військової операції в Сирії

24 жовтня 17:41

В Анкарі підкреслили, що резолюція ЄП "упереджена, не узгоджується з фактами і позбавлена здорового глузду".

 

У четвер, 24 жовтня, Міністерство закордонних справ Туреччини заявив, що Анкара відкидає позицію Європарламенту щодо турецької військової операції "Джерело миру" в Сирії, повідомляє Anadolu.

"Ми повністю відкидаємо позицію Європейського парламенту щодо операції "Джерело світу". Ми не здивовані цим рішенням парламенту, який постійно приймає в себе терористів, а саме курдських політиків і діячів", - йдеться в заяві.

У міністерстві підкреслили, що операція проводилася на основі міжнародного права, у відповідності з правом на самооборону і зі статтею 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй та рішеннями Ради Безпеки ООН про боротьбу з тероризмом. Також в Анкарі нагадали, що вона була націлена проти курдських формувань PYD/YPG (партія "Демократичний союз"/ "Загони народної самооборони"). Відзначається також, що були прийняті "всі необхідні заходи для запобігання шкоди цивільним особам і цивільній інфраструктурі".

В Анкарі підкреслили, що резолюція ЄП "упереджена, не узгоджується з фактами і позбавлена здорового глузду".

Раніше, 11 жовтня, ЕП ухвалив резолюцію, в якій закликає Європейський рада прийняти ряд санкцій і заборон проти турецьких чиновників, відповідальних за операцію, а також "відповідні економічних заходів проти Туреччини, які не повинні зачіпати громадянське суспільство або людей" для запобігання подальшої ескалації в північно-східній Сирії.

Крім того, в документі пропонується призупинити торгові преференції у відповідності з угодою про сільськогосподарської продукції і, в крайньому випадку призупинити дію митного союзу ЄС - Туреччина".

Як повідомлялося раніше, 23 жовтня, Міністерство оборони Туреччини заявило про завершення антикурдской військової операції на півночі Сирії.

Заява пролунала через кілька годин після переговорів президентів Росії і Туреччини Володимира Путіна і Реджепа Тайіпа Ердогана, які обидва лідера охарактеризували як "тріумфальні".

Після завершення переговорів США Туреччини повідомили про виведення курдських загонів самооборони (YPG) з "зони безпеки" в турецько-сирійського кордону.

Детальніше про наслідки турецької операції читайте в матеріалі Миколи Замикули "Ердоган знайшов "Джерело миру" в тижневику "Зерклао тижня. Україна".