Анкара розгорне перші С-400 у жовтні

21 лютого 04:50

Туреччину пропозиція щодо придбання ракетних комплексів виробництва США Patriot, у тому вигляді, у якому вона є, не цікавить.

 

У Туреччині заявили, що предмет довгого спору між Анкарою і Вашингтоном, самохідні зенітно-ракетні системи протиповітряної оборони С-400 російського виробництва, будуть введені до експлуатації у жовтні поточного року; про це повідомив голова управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, передає турецьке видання Haber Turk.

"С-400 буде введений до експлуатації у жовтні", - зазначив Ісмаїл Демір.

Крім того, чиновник нагадав, що Туреччину пропозиція щодо придбання ракетних комплексів виробництва США Patriot, у тому вигляді, у якому вона є, не цікавить, тому переговори з цього питання тривають.

Нагадаємо, турецькі ЗМІ повідомили, що США не продадуть Patriot Туреччини, якщо та не відмовиться від придбання російських С-400. При цьому у грудні 2018 року Державний департамент схвалив продаж Анкарі ЗРК Patriot та супутнього військового майна на суму у 3,5 млрд доларів.

2 грудня 2018 року у Вашингтоні ультимативно заявили, що Анкара повинна відмовитися від угоди з Москвою, в іншому разі країну можуть позбавити членства у програмі F-35. Однак ще у листопаді турецька сторона заявила про неможливість скасування багатомільярдних домовленостей з Росією.

Вважається, що постачання літаків F-35 Туреччині заморозили саме через закупівлю останньою комплексів С-400 - у США побоюються, що російські військові фахівці при розміщенні систем ППО у Туреччині можуть досконально вивчити всі сильні і слабкі сторони новітнього винищувача. Втім, навіть якщо і так, то Конгрес запізнився, так як два винищувачі Туреччина від США отримати усе-таки встигла.

Раніше державний секретар США Майк Помпео пригрозив Туреччині санкціями за намір придбати російські ракетні системи "земля-повітря". Помпео нагадав голові МЗС Туреччини Мевлюту Чавушоглу, що система С-400, радари та ракетні батареї не будуть інтегровані із силами союзників НАТО в Анкарі.

29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду в межах угоди про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Це перша країна НАТО, яка купує російську систему протиповітряної оборони. Сам контракт на поставку комплексів був укладений у вересні.

Вартість угоди про купівлю двох батарей С-400 становить 2,5 мільярда доларів. При цьому більша частина суми - 55% - буде покрита за рахунок російських кредитних коштів. Решту 45% Анкара виплатить у вигляді авансу. Перші постачання було заплановано на березень 2020 року.

Однак 7 вересня 2018 року російські ЗМІ з посиланням на коментар директора Федеральної служби з військово-технічного співробітництва Дмитра Шугаєва повідомили, що постачання до Туреччини російських систем протиповітряної оборони С-400 "Тріумф" відбудеться зі значним випередженням графіка - у середині 2019 року.