Анкара має намір застосовувати ракетні комплекси С-400 - Ердоган

13 червня 00:45

Ердоган зазначив, що протягом декількох років Анкара просила подібне озброєння у США, однак отримувала відмову.

 

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Анкара при необхідності готова використовувати за призначенням замовлені російські зенітні ракетні комплекси С-400, придбання яких Туреччиною викликало ряд скандалів, повідомляє турецьке видання Hurriyet Daily News.

"Ми не просто купимо С-400 і розмістимо їх на складі. У разі необхідності ми будемо їх використовувати. Це оборонні системи. Що ж ми будемо з ними робити, якщо не використовувати?" − підкреслив Ердоган.

Він також зазначив, що протягом декількох років Анкара просила подібне озброєння у США, однак отримувала відмову і, за його словами, Туреччина "втомилася" від цього.

"Росія відреагувала на наші запити досить привабливою пропозицією. Вони (росіяни − ред.) сказали, що навіть підуть на спільне виробництво... Вони запропонували нам досить хороші умови надання позики", − зазначив турецький лідер.

Раніше Туреччина рішуче відкинула застереження США щодо придбання в Росії систем протиповітряної оборони С-400, в МЗС заявили, що країна не налякана перспективою введення проти неї санкцій у разі купівлі комплексів С-400.

Нагадаємо, новообраний державний секретар США Майк Помпео пригрозив Туреччині за намір придбати російські ракетні системи "земля-повітря". Він, зокрема, повідомив турецькому міністру закордонних справ про можливість введення санкцій, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на представника Держдепартаменту. Також Помпео нагадав главі МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу, що система С-400, радари і ракетні батареї не будуть інтегровані з силами союзників НАТО в Анкарі.

29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду в рамках угоди про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Це перша країна НАТО, яка купує російську систему протиповітряної оборони. Сам контракт на поставку комплексів був укладений у вересні.

Вартість угоди по придбанню Туреччиною у РФ зенітно-ракетних комплексів С-400 становить 2,5 млрд доларів.

За словами глави російської держкорпорації "Ростех" Сергія Чемезова, мова йде про покупку чотирьох дивізіонів.

При цьому більша частина суми - 55% - буде покрита за рахунок російських кредитних коштів. Решта 45% Анкара виплатить у вигляді авансу.

Перші постачання заплановані на березень 2020 року.