Американські журналісти розкрили величину заробітної плати в різних виданнях

13 листопада 20:59

Тема заробітної плати в американському суспільстві - табу, але творці таблиці зарплат журналістів вважають, що це можливість маніпулювання

 

Десятки працівників американських ЗМІ почали обмінюватися таблицями з докладним описом заробітної плати в різних виданнях, прагнучи пролити світло на відмінності в оплаті праці.

В електронній таблиці, творець якої невідомий, вказані назва, компанія, зарплата, багаторічний досвід роботи та посадові обов'язки в різноманітних медійних організаціях, включаючи New York Times, BuzzFeed, Wall Street Journal, CNN, Vice і Conde Nast. Журналісти також можуть назвати свою гендерну ідентичність та етнічну приналежність, повідомляє Bloomberg.

"Говорити про те, скільки або мало грошей ви заробляєте, вважається табу, але цього не повинно бути", - йдеться в повідомленні вгорі документа. Текст в електронній таблиці свідчить: "Знання - сила".

"Хіба не було б чудово знати, що роблять ваші однолітки, щоб ви могли використовувати це для підвищення зарплати?", - йдеться в документі.

Згідно з таблицею, заступник редактора New York Times заробляє 145 000 доларів на рік, а штатний співробітник Vice заробляє 62 000 доларів. Редактор CNN заробляє 110 000 доларів плюс бонус, а штатний співробітник в Айові газетної мережі Lee Enterprises Inc. заробляє 33 000 доларів на рік.

Згідно з таблицею, жіночий редактор Vox Media заробляє 400 000 доларів в рік за редагування, виробництво, розміщення подкастів і проведення конференцій.

В документі вказується на тиск, з яким стикаються журналісти, тому що традиційні новинні агентства, такі як газети і телеканали, втрачають клієнтів в онлайн-ЗМІ. Деякі вступили в профспілки і зажадали, щоб їх роботодавці були більш прозорими щодо заробітної плати.

Минулого тижня газета Washington Post опублікувала результати свого дослідження про нерівність в оплаті праці. Було встановлено, що жінкам платили менше, ніж чоловікам, а кольоровим працівникам платили менше, ніж білим чоловікам - навіть з урахуванням віку і посадових інструкцій.

Представник Washington Post назвав дослідження гільдії "серйозним недоліком" і сказав, що газета "прагне платити працівникам справедливу плату за роботу, яку вони виконують, і ми вважаємо, що ми робимо це, беручи до уваги відповідні фактори, такі як посада, багаторічний досвід і продуктивність" .

Між тим, в Україні мають в планах посилити відповідальність журналістів за розповсюдження неправдивої або маніпулятивної інформації, заявив міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський на парламентських слуханнях про безпеку журналістів.

Як пише "Громадське", за його словами, у законодавство планують ввести поняття "маніпулювання суспільною думкою" та його критеріїв. Бородянський заявив, що за здійснення маніпулювання суспільною свідомістю та замовлення такого маніпулювання можуть запровадити як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.