Американські санкції заганяють російський капітал назад у Росію - Bloomberg

24 вересня 02:30

Дональду Трампу і його адміністрації вдалося добитися того, чого майже двадцять років не виходило зробити у російського президента Путіна.

 

Все нові й нові антиросійські санкції, непередбачувана поведінка Дональда Трампа і набраної ним адміністрації Білого дому разом з відверто ворожим настроєм Конгресу США щодо Росії призвели до наслідків, яких, мабуть, не очікував ніхто - російські підприємці, що зазвичай виводять зароблені у Росії гроші за кордон, почали репатріювати їх з американських і європейських банків назад до Росіъ. Розуміючи, що навіть офшори і швейцарські банки вже не є гарантіями того, що кошти на рахунках вціліють, бізнесмени з РФ починають переводити гроші у російські державні банки і змінювати баланс коштів, що знаходяться в офшорах, повідомило агентство Bloomberg 21 вересня.

Ще у квітні, коли під санкції США потрапило багато російських олігархів, зокрема, Олег Дерипаска і підконтрольна йому En+ Group, а також Віктор Вексельберг та його група "Ренова", намітилася тенденція до зворотного перетікання грошей з Європи до Росії. Однак справжній вал охочих повернути гроші "на Батьківщину" накотився на російську економіку, коли США і Європа пообіцяли "драконівські заходи" проти Росії у зв'язку з можливим її втручанням у вибори президента США та отруєнням колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки у Великобританії.

Своїми діями Дональд Трамп і його адміністрація несподівано домоглися того, чого майже двадцять років не виходило зробити у Путіна - санкції США заганяють російський капітал назад у Росію, зазначило видання. Російський Ощадбанк вже повідомив про різке зростання обсягів корпоративних внесків з січня по серпень поточного року на 17 відсотків, що відповідає 98 млрд доларів (83 млрд євро). Крім того, у другому кварталі 2018 року російський приватний сектор залучив більше фінансових активів, ніж перерахував за кордон, зазначає агентство.

Незважаючи на це, чистий відтік капіталу з РФ все одно перевищить 50 млрд євро - це в два рази більше, ніж у 2017 році. Ця сума включає продаж іноземцями рублевих облігацій, виплати по корпоративним заборгованістю в іноземній валюті та обмін рублів на долари і євро в межах Росії.

Як повідомлялося, 20 вересня президент США Дональд Трамп підписав указ про посилення режиму санкцій проти Росії. указ передбачає блокування власності і активів і заборону на будь-які фінансові операції з особами, пов'язаними з російською владою згідно з положеннями CAATSA.

"Акт про протидію супротивникам Америки шляхом санкцій" був підписаний президентом США Дональдом Трампом 2 серпня 2017 року, він передбачає посилення санкцій щодо Росії, Ірану і КНДР.