Аеропорти Стамбула закриють на 12 годин - відбудеться грандіозний переїзд

13 березня 03:11

5-6 квітня 5 тисяч вантажівок здійснять перевезення обладнання зі старого до нового аеропорту Стамбула, який називають найбільшим у світі.

 

Унікальна подія, яка увійде в історію світової авіації, що відбудеться 5-6 квітня. Зі старого аеропорту Ататюрка в новий Стамбульський аеропорт на п'яти тисячах вантажівок перевезуть абсолютно все обладнання: від тягачів, літаків вагою 44 тонни до тендітних крихітних приладів. Вантажівки проїдуть в цілому 400 тисяч кілометрів.

Великий переїзд зі старого в новий аеропорт Стамбула почнеться 5 квітня у п'ятницю, о 3:00 ночі. Щоб все пройшло вчасно, 6 квітня з 2:00 до 14:00 аеропорт Ататюрка і Стамбульський аеропорт будуть закриті, а рейси не будуть здійснюватися. Про це повідомила служба по зв'язках зі ЗМІ авіакомпанії Turkish Airlines, передає Турпрофі.

Як відзначають в авіакомпанії, перша фаза переїзду в Стамбульський аеропорт (найбільший аеропорт світу) відбулася 29 жовтня 2018 року. Нова фаза - унікальний за всю історію авіації переїзд займе в цілому 45 годин і буде завершений 6 квітня в суботу вночі, о 23:59.

Голова правління та виконавчого комітету Turkish Airlines Ількер Айджі з цього приводу заявив:

"Незабаром відбудеться найбільший переїзд за всю історію авіації. Загальна площа перевезеного нами обладнання займає 33 футбольних поля. Після великого переїзду, за яким спостерігатиме весь світ, настане новий ранок. І в цей новий для турецької авіації ранок всі рейси будуть здійснюватися зі Стамбульського аеропорту. І я сподіваюся, що це принесе успіх нашій країни і нашій компанії".

Останнім, можна сказати, прощальним, пасажирським рейсом з аеропорту Ататюрка, який в рамках міжнародної авіації став стартовим майданчиком для Туреччини і авіакомпанії Turkish Airlines, стане рейс до Сінгапуру. По завершенні переїзду робота Стамбульського аеропорту розпочнеться 6 квітня о 14:00. Першим рейсом після переїзду стане рейс із Стамбульського аеропорту в міжнародний аеропорт Есенбога в Анкарі. Кількість рейсів, виконуваних із Стамбульського аеропорту, буде збільшуватися поетапно.

За 45 годин до Стамбульського аеропорту з аеропорту Ататюрка перевезуть обладнання вагою приблизно в 47 300 тонн. Від тягачів, літаків, які важать по 44 тонни кожен, до крихких предметів – понад 10 тисяч одиниць обладнання перемістять 5 тисячами вантажівок. За 45 годин ці машини проїдуть 400 тисяч кілометрів - це як 10 поїздок навколо планети Земля. В операції будуть задіяні понад 1 800 людей.

Після першої стадії переїзду в Стамбульський аеропорт додаткові пасажирський рейси, які виконувалися із Стамбульського аеропорту, мали код ISL. Після великого переїзду ІАТА-код аеропорту буде змінено, і 6 квітня після 03:00 код аеропорту Ататюрка IST перейде Стамбульському аеропорту. У свою чергу аеропорт Ататюрка, який буде приймати вантажні та пасажирські VIP-рейси, отримає код ISL.

Раніше у Китаї відкрили найдовший у світі морський міст довжиною 55 кілометрів, що з'єднує Гонконг, Макао і Чжухай. Міст значно скоротить шлях між Гонконгом, Макао і Чжухаем. Завдяки йому з Гонконгу до Чжухая можна буде доїхати за півгодини. Раніше цей шлях займав приблизно три години.