8 країн закликали Росію звільнити ув'язнених громадян України та Естонії

03 вересня 20:50

Міністри північних і балтійських країн домовилися уважно стежити за триваючим процесом проти Надії Савченко.

 

Міністри закордонних справ північних і балтійських країн на зустрічі в Копенгагені закликали Росію звільнити незаконно викрадених і ув'язнених громадян Естонії та України.

Про це йдеться у спільній заяві Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Ісландії, Естонії, Литви і Латвії.

"Міністри північних і балтійських країн засуджують це, закликають РФ діяти у відповідності з міжнародними зобов'язаннями і звільнити офіцера поліції Естонії Естона Кохвера. Міністри також закликають звільнити українського режисера Олега Сенцова і Олександра Кольченка і гарантувати їх безпечне повернення в Україну", - йдеться в заяві.

Крім того, очільники дипвідомств домовилися уважно стежити за триваючим процесом проти української льотчиці і народного депутата Надії Савченко, а також вимагати справедливого розгляду справи.

Нагадаємо, 25 серпня, військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Українського режисера визнали винним у створенні терористичного спільноти і підготовці терактів у Криму. Разом з тим активіста Олександра Кольченко визнали винним в участі у терористичному співтоваристві, співучасть у теракті і засудили до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

Надія Савченко, згідно з даними захисту і української сторони, була викрадена в зоні бойових дій в Луганській області на початку липня 2014 року і вивезена на територію Росії, де вона звинувачується у вбивстві двох російських журналістів в Донбасі.

Напередодні захист надав новий доказ її алібі, яке стосується видеодопроса Надії Савченко бойовиками.

Іншим аргументом з боку захисту Савченко були дані телефонного білінгу, згідно з якими на час проведення обстрілу Савченко вже перебувала в полоні.

Адвокати Савченко неодноразово публікували докази невинності льотчиці.

Примітно, що активізація Генпрокуратурою України розслідуванняпо справі Савченко послідувала після публікації статті в DT.UA, в якій зазначалося, що Україна фактично зрадила Сенцова і Савченко, не розслідуючи належним чином їх викрадення Росією.