23 члени ЄС підписали декларацію про поглиблення військової співпраці PESCO

13 листопада 16:19

Це один з кроків до створення європейського оборонного союзу.

 

Міністри закордонних справ та міністри оборони 23-х держав-членів Європейського Союзу у понеділок, 13 листопада підписали декларацію, якою зобов'язуються поглибити співпрацю у сфері безпеки. Зокрема країни планують "постійну структурну співпрацю з питань безпеки та оборони" (Permanent Structured Cooperation on security and defence, PESCO).

Таким чином члени ЄС зробили ще один крок на шляху до створення європейського оборонного союзу, пише Deutsche Welle. Після підписання декларації про наміри остаточне рішення щодо започаткування PESCO має бути ухвалене у грудні 2017 року.

Участь у реалізації цих намірів є добровільною для членів ЄС. Ірландія, Португалія та Мальта досі розмірковують, чи брати участь в PESCO, а дві країни - Великобританія та Данія - відмовились брати участь у ньому.

Водночас у Брюсселі зазначили, що PESCO не стане конкурентом Північноатлантичного альянсу, до якого входять 22 члени ЄС.

План розвитку PESCO був затверджений у червні 2017 року на саміті ЄС. Глава Європейської Ради Дональд Туск тоді назвав це рішення "історичним кроком". Учасники саміту домовилися також про створення єдиного фонду, з якого фінансуватимуться розробки систем озброєнь та їхні спільні закупівлі.

Зазначимо, що під час вересневої зустрічі міністрів оборони країн ЄС в Талліні Литва закликала керівництво Євросоюзу створити "військову Шенгенську зону" для оперативного перекидання військ по території Європи.