17 листопада відбудуться слухання щодо арешту екс-глави Каталонії – Le Soir

06 листопада 15:30

Захист Пучдемона планує домогтися відмови Бельгії від виконання європейського ордера на арешт.

 

17 листопада в Брюсселі відбудеться перше судове слухання у рамках європейського ордера на арешт колишнього глави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона і чотирьох його соратників, інформує бельгійське видання Le Soir з посиланням на джерело в судовій системі. Справу буде розглядати голландськомовний суду першої інстанції. Засідання має розпочатися о 14.00. Захист Пучдемона планує домагатися відмови Бельгії від виконання європейського ордера на арешт.

Згідно з законом, засідання бельгійського суду має відбутися мінімум в 15-денний термін з дня першої появи каталонських політиків перед слідчим суддею.

Як повідомлялося напередодні, відсторонений від посади президент Каталонії Карлес Пучдемон і чотири колишніх депутата розпущеного парламенту автономії були звільнені з-під варти в Бельгії за умови невиїзду з країни.

Рішення про їх умовне звільнення прийняв судовий слідчий після восьми годин заслуховування оголошених Іспанією в розшук політиків, які в неділю, 6 листопада, добровільно здалися поліції в Брюсселі.

Раніше іспанський суд виніс рішення про взяття під варту вісьмох відсторонених від посад міністрів уряду автономії у зв'язку з висунутими їм обвинуваченнями у заколоті та зазіханні на територіальну цілісність Іспанії.

Пізніше один з дев'яти заарештованих каталонських лідерів Сантьяго Віла вніс заставу 50 тисяч євро і тепер вийде на волю, але повинен буде з'являтися в суді кожні два тижні, оскільки все ще перебуває під слідством.

3 листопада іспанський суд видав європейський ордер на арешт екс-голови уряду Каталонії Карлеса Пучдемона. Крім того, суд видав ордер на арешт чотирьох колишніх міністрів у складі каталонського уряду, які, як і Пучдемон, втекли в Бельгію і не з'явилися на допит на вимогу суду.

Детальніше про ситуацію з "незалежністю" Каталонії та її наслідки для Іспанії читайте в матеріалі Олексія Куропятника "Анатомія каталонської кризи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".