16 штатів подали на Трампа до суду через запровадження надзвичайного стану

19 лютого 05:30

Позов було подано до Федерального окружного суду Північного округу Каліфорнії.

 

Коаліція з 16 штатів США в понеділок, 18 лютого, подала позов проти адміністрації президента Дональда Трампа у зв'язку з його рішенням оголосити режим надзвичайної ситуації через неврегульований спор із Конгресом з питання бюджету для будівництва стіни на кордоні із Мексикою, передає Deutsche Welle з посиланням на американське видання The Los Angeles Times.

"У День президентів (одне з державних свят США) ми притягаємо до суду президента Трампа, щоб зупинити його зловживання владою", - цитує американська газета генерального прокурора Каліфорнії Ксавьє Бесерра .

Позов було подано до Федерального окружного суду Північного округу Каліфорнії. Не дивовижно, що до коаліції увійшли ті штати, які контролюються демократами - Нью-Йорк, Каліфорнія, Колорадо, Вірджинія, Невада, Коннектикут, Делавер, Гаваї, Іллінойс, Мен, Меріленд, Мічиган, Міннесота, Нью-Джерсі, Нью-Мексико, Орегон; їхні представники вважають, що Трамп не має права перерозподіляти бюджет подібним чином. Вони подали позов, щоб захистити жителів, природні ресурси та економічні інтереси.

Нагадаємо, 15 лютого президент США Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан у США. Таким чином він має намір отримати $ 5,7 мільярдів, необхідні на будівництво стіни на південному американської кордоні з Мексикою в обхід Конгресу.

Відмова конгресменів виділити гроші на будівництво бар'єру стала причиною найтривалішого в історії США припинення роботи уряду - шатдаун тривав 35 днів. Під час бездіяльності уряду у відпустку за свій рахунок були відправлені близько 800 тисяч держслужбовців. У США порушилася діяльність кількох аеропортів, заяви про те, що співробітники правоохоронних органів не могли виконувати свою роботу в повну силу, допомогли переконати Трампа в короткостроковому рішенні знову відкрити уряд.