11 років від початку П'ятиденної війни Росії проти Грузії: ретроспектива і реакції

08 серпня 12:26

Росія досі не вивела свої війська з території Грузії.

 

Рівно 11 років тому російські війська вторглися на територію Грузії. 8 серпня 2008 року в околицях міста Цхінвалі почалися військові зіткнення між грузинською армією і регулярними військами РФ. Війна тривала п'ять днів і призвела до окупації п'ятої частини грузинської території.

DT.UA зібрав ключові події п'ятиденної війни і сьогоднішню реакцію міжнародного співтовариства на десяту річницю збройного конфлікту.

Тоді була оголошена військова операція урядових військ, а з боку Північної Осетії, Кабардино-Балкарії в Грузію вторглася 58 армія Росії, та з Чорного моря підійшли кілька кораблів Чорноморського флоту РФ.

Кремль виправдовував свої дії "агресією" урядових військ проти маріонеткового уряду "Республіки Південна Осетія". Росія відправила в Грузію танкові бригади, російська авіація бомбила грузинські міста, об'єкти цивільної і військової інфраструктури.

Військові дії вийшли за межі Цхінвальського регіону, охопили Абхазію та інші райони Грузії. Окупація супроводжувалася етнічними чистками грузинського населення в Південній Осетії, яке становило близько третини населення регіону.

На п'ятий день війни, 12 серпня, за посередництва міжнародних організацій, Франції і США, Грузія і Росія підписали угоду про припинення вогню. Росія зобов'язалася вивести війська до 1 жовтня 2008 року, однак військові продовжили просування вглиб грузинської території. 26 серпня Росія офіційно визнала "незалежність" Абхазії і Південної Осетії. Також "незалежність" визнали російські союзники Нікарагуа, Венесуела, Сирія і три держави в Тихому океані: Нару, Тувалу і Вануату, однак після дві останні відкликали визнання "незалежності".

За різними даними, грузини втратили майже 200 військовослужбовців і 228 мирних жителів. За даними грузинських медіа, тоді загинули і кілька сотень російських військових, однак Міноборони РФ заявило лише про 67 загиблих.

Напередодні одинадцятої річниці дипломати висловили солідарність з Грузією та її народом, а також підтримали її суверенітет і територіальну цілісність.

"Після конфлікту в серпні 2008 року між Російською Федерацією і Грузією минуло 11 років. Протягом цього часу Російська Федерація не тільки підтримувала, але і нарощувала свою військову присутність в Абхазії, так і в Південній Осетії в порушення міжнародного права і своїх зобов'язань за угодою від 12 серпня 2008 року. Основні права людини потерпілого в результаті конфлікту населення продовжують порушуватися, у тому числі внаслідок обмеження свободи пересування внаслідок так званої "межі", тимчасового закриття контрольно-пропускних пунктів та незаконних затримань, а також внаслідок порушення права на безпечне і гідне повернення внутрішньо переміщених осіб і біженців", - йдеться в заяві представництва ЄС в Грузії.

"Одинадцять років тому військова агресія, при повному ігноруванні основоположних норм міжнародного права, була спробою насильно змінити кордони суверенної держави, що становило серйозну загрозу для регіону і системи європейської безпеки в цілому. Російська Федерація ще не виконала угоду про припинення вогню, укладена 12 серпня 2008 року за посередництва Європейського союзу, і продовжує порушувати свої міжнародні зобов'язання, незважаючи на неодноразові заклики міжнародного співтовариства. Повністю ігноруючи свої зобов'язання щодо припинення вогню, вивести війська з території Грузії, Москва ще більше посилює свою незаконну військову присутність на місцях і перешкоджає створенню міжнародних механізмів безпеки в абхазькому і цхінвальському регіонах Грузії", - йдеться в заяві МЗС Грузії.

"Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує розв'язану Російською Федерацією війну проти Грузії, розпочату 07 серпня 2008 року, триваючу незаконну окупацію суверенних територій Грузії в Абхазії і Цхінвальському регіоні/Південній Осетії, а також кроки російського окупаційного режиму, спрямовані на їхню фактичну анексію. Висловлюємо солідарність та підтверджуємо свою непохитну підтримку суверенітету і територіальній цілісності Грузії в її міжнародно визнаних кордонах, поділяємо необхідність мирного вирішення конфлікту на основі фундаментальних принципів і норм міжнародного права та підтримуємо мирну ініціативу Грузинського уряду "Крок до кращого майбутнього", - заявили українські дипломати.

"В 11-ту річницю незаконного вторгнення Росії і окупації Грузії ми згадуємо жертв і підтримуємо всіх наших друзів і союзників, які захищають свої країни від російської агресії", - йдеться в повідомленні Комітету Палати представників Конгресу США з міжнародних справ.

"Сьогодні виповнюється 11 років з дня вторгнення Росії в Грузію. Швеція залишається вірним прихильником суверенітету і територіальної цілісності Грузії. Російська військова присутність в Абхазії і Південній Осетії продовжується в порушення норм міжнародного права. Закликаємо Росію реалізувати план з шести пунктів 2008 року", - написала міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вилльстрьом в Twitter.

"Одинадцять років з моменту навмисної агресії проти Грузії Росія продовжує повзучу анексію і окуповує 20% території Грузії. На жаль, уроки не засвоєні, Крим і Донбас послідували за цим. Потурання ніколи не варіант", - написав глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус.

"У зв'язку з тим, що ми відзначаємо 11-ю річницю з дня початку агресії Росії проти Грузії, я повторюю незмінну підтримку Латвії територіальної цілісності і суверенітету Грузії, Росія повинна припинити окупацію частини території Грузії і вивести свої війська", - закликав глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс.

"Румунія рішуче підтверджує необхідність повної поваги суверенітету і територіальної цілісності Грузії. Ми будемо продовжувати активно підтримувати прагнення Грузії в ЄС і НАТО", - заявили дипломати з Румунії.

"Неможна забувати конфлікт через окуповані регіони Грузії. Одинадцять років потому російські війська залишаються на грузинській землі, і конфлікт досі не вирішено. Ми ще раз закликаємо Росію виконати угоду про припинення вогню, укладену в серпні 2008 року, і вивести свої війська з Грузії", - сказала міністерка закордонних справ Норвегії Еріксен Сорейде.

Через 11 років Росія так і не вивела свої війська з території Грузії.