В Ірані звільнили засудженого українського моряка Новічкова

08 сiчня 15:15

У 2017 в Ірані Андрія Новічкова хотіли засудити до смертної кари нібито за доведення до самогубства моряка.

 

В Ірані звільнили українського моряка Андрія Новічкова, якого у 2017 році звинуватили у доведенні до самогубства моряка, повідомив на своїй сторінці у Facebook президент України Петро Порошенко. Українець зараз перебуває на території посольства України в Ірані.

"Щойно було звільнено українського моряка Новічкова. Зараз Андрій перебуває на території посольства України в Ірані. Вітаю одеситів з поверненням нашого земляка!" - повідомив Порошенко.

За його словами, Новічков зможе повернутися додому вже через кілька днів.

Останні два роки Андрій Новічков перебував у в'язниці Ірану. У листопаді 2017 року українець став свідком того, як іранський матрос корабля Arezoo, на якому працював Новічков, вистрибнув за борт. Українець одразу підняв тривогу та організував рятувальні роботи, однак тіло матроса не знайшли.

Після того, як судно Arezoo повернулося до Ірану, Андрія Новічкова зняли з борту та відвезли до суду. Там громадянина України звинуватили в доведенні до самогубства. Суд Ірану не зміг знайти докази вини українця, але мав намір засудити Новічкова до смертної кари.

30 грудня 2018 року Петро Порошенко підписав документи про помилування іранця Алі Джадуеля, якого в Харкові засудили до 11 років позбавлення волі за шпигунство на користь Ірану. Після такого рішення іранська влада помилувала Андрія Новічкова.