Звільненого за "законом Савченко" організатора захоплення Харківської ОДА оголосили в розшук

07 листопада 16:59

Бойовик Юдаєв, який вийшов на волю, став фігурантом нової кримінальної справи.

 

Громадянин Росії Сергій Юдаєв, якого суд визнав винним в організації збройного захоплення Харківської облдержадміністрації і пошкодженні майна місцевої телекомпанії АТН у квітні 2014 року, оголошений у розшук у новій справі, повідомляє "Інтерфакс-Україна" із посиланням на начальника ГУ Національної поліції в Харківській області Олега Беха.

"Йому було повідомлено про клопотання з'явитися до суду для обрання запобіжного заходу. Він не з'явився... Сьогодні він оголошений у розшук і слідчі вживають заходів, щоб встановити його місцезнаходження", - підкреслив Бех під час брифінгу у вівторок, 7 листопада.

У понеділок, 6 листопада, Київський районний суд засудив Юдаєва до восьми років позбавлення волі, але звільнив у залі суду за амністією. У той самий день слідчий Новобаварського відділу поліції Харкова повідомив йому про підозру за статтею 122 (нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень) КК України.

"За інформацією СІЗО, перебуваючи в медпункті, він наніс тілесні ушкодження іншій людині, яка впала та внаслідок нанесення цього удару отримала травму", - повідомив Бех.

Як повідомив журналістам агентства адвокат росіянина Дмитро Тихоненков, підозру Юдаєву намагалися вручити в залі суду відразу після звільнення.

"Слідчий намагався вручити йому підозру у новій справі – нібито Юдаєв побив когось в медсанчастині СІЗО. Насправді був побитий Юдаєв" - заявив Тихоненков.

Читайте також: Учасники захоплення Харківської ОДА отримали умовні терміни

Навесні 2014 року в Харкові, як і в інших обласних центрах Південної та Східної України, проходили масові акції прихильників "русской весны". 6 квітня добре керовані групи проросійських бойовиків оточили будівлю ОДА та прилеглий квартал, призначили з натовпу "альтернативних депутатів" обласної ради, провели "альтернативну сесію" і проголосили "Харківську народну республіку". Під час штурму будівлі Харківської ОДА були жорстоко побиті українські патріоти, які її охороняли.

Як розповідав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у інтерв'ю DT.UA, керівництво ЗСУ і командування армійського спецназу відмовилося брати участь в звільненні захоплених бойовиками адміністративних будівель, пославшись на відсутність воєнного стану, а більшість місцевих міліціонерів були або деморалізовані, або відверто симпатизували "русскому миру".

"У Харкові, я використовував вінницький "Ягуар", який ми мотивували, а також Нацгвардію і добровольців. Вони утримували ситуацію до тих пір, поки військові не оговталися і не зрозуміли, що це війна", – пояснив голова МВС.

Детальніше про події у Харкові в березні-квітні 2016 року читайте в інтерв'ю Арсена Авакова у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".