Звільнені полонені отримають по 100 тисяч гривень — Мінветеранів

24 лютого 15:55

Матеріальна допомога надійде вже за тиждень.

 

Міністерство у справах ветеранів повідомило, що звільнені в грудні полонені вже за тиждень отримають по 100 тисяч гривень допомоги. Про це повідомили у прсслужбі міністрества.

"Напередодні Уряд ухвалив рішення, щодо єдиної міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов'язаних з визнанням осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійсненням заходів, спрямованих на їх соціальний захист" - повідомили у міністерстві.

Окрім грошових виплат, ветеранам надали допомогу у відновленні документів, зокрема паспортів, які були забрані чи втрачені в полоні, а також відкрити банківські рахунки.

Загалом, 64 цивільних із 76 осіб, яких звільнили 29 грудня відправили в клінічну лікарню Феофанія, де їм провели диагностику, надали психологічну підтримку та розписали кожному "дорожню карту" відновлення.

Після того, як фахівці Феофанії відпрацювали свою частину роботи, людей, які цього потребували, перевели до інших закладів, переважно до госпіталів Лісова поляна та Циблі. Наразі серед ветеранів пролікували та виписали 39 пацієнтів з 40.

Раніше повідомлялось, що в управлінні Мінветеранів на свої гроші купували бензин, щоб відвезти звільнених оформити документи. Навіть створення комісії, яка повинна ухвалити рішення щодо виплати звільненим українцям, зависло у повітрі. Відповідальність за подальші долі більшості звільнених українців влада практично переклала на управління Міністерства ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Детальніше читайте у статті Інни Ведерникової "В полоні піару. Вся правда про обмін" для ZN.UA.