Зоря пояснив, чому предстоятель ПЦУ поминав московського патріарха на літургії

08 сiчня 14:29

Предстоятель помісної церкви має поминати голів інших помісних православних церков згідно диптиха, зазначив архієпископ.

 

Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній згадав предстоятеля Російської православної церкви (РПЦ) Кирила під час літургії 7 січня у зв'язку з тим, що предстоятель помісної церкви поминає голів інших помісних православних церков згідно диптиха. РПЦ входить до числа цих церков і є п‘ятою в диптиху, тому поминання її предстоятеля необхідне, зазначив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

"Диптих - офіційний список помісних православних церков у історичному порядку честі, починаючи з Константинопольської. Під час літургії предстоятель помісної церкви на великому вході поминає предстоятелів інших помісних православних церков згідно диптиха. Такий обов‘язок вказаний і у томосі", - написав у Facebook архієпископ.

Зоря зазначив, що предстоятель РПЦ канонічно не осуджений, тому його поминання є необхідним, так як цим засвідчується єдність церкви.

"Отже те, що київський митрополит, виконуючи свої обов‘язки та на підставі, зокрема, томосу, згадує ім‘я предстоятеля РПЦ - не означає згоди з позицією чи діями останнього. Так само церква, за наказом писання, молиться і за владу - хоча влада ця може бути, як у Давньому Римі, і владою гонителів-язичників", - підкреслив архієпископ.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності.

15 грудня на Об'єднавчому Соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Детальніше про об'єднання православної церкви читайте у статті Катерини Щоткіної "На півдорозі до Храму" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".