Зміни до Податкового Кодексу: що чекає на українців після їхнього прийняття

23 листопада 06:45

Зростуть акцизи на тютюн, екологічні податки та ренти, а головне - зміниться оподаткування посилок.

 

Після тривалих дискусій Верховна Рада України 236 голосами підтримала законопроект №9260 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів". Перед прийняттям документ розглядався за закритими дверима у податковому комітеті Верховної Ради близько шести годин; в самій Раді він також був проголосований тільки після десятка провальних спроб.

Що зміниться для українців з прийняттям даного законопроекту?

1. З 1 липня 2019 року ставки акцизів на тютюнові вироби зростуть на 9%. Це при тому, що з 1 січня 2019 року акцизний податок з тютюнових виробів також повинен підскочити відразу на 20% - відповідно з раніше прийнятими для ПКУ змінами.

2. З 1 липня 2019 року посилки вартістю 100 і більше євро, отримані українцями, будуть обкладатися податком. Зараз громадянин України може без сплати будь-якого податку отримати необмежену кількість посилок вартістю до 150 євро кожна. З 2019 року "лавочку прикриють": по-перше, одна людина може отримати не більше трьох неоподатковуваних посилок, по-друге, сума знижується зі 150 до 100 євро - при вартості посилки понад сто євро вона буде обкладатися податком. Крім цього, прийнятим законопроектом передбачається визнати податковими агентами операторів поштового зв'язку та експрес-перевізників.

3. Депутати ухвалили збільшити розмір рентної плати за користування надрами; з першого січня розмір рентних ставок для видобутку нафти і газового конденсату підвищується на 2%. За видобуток покладів, які повністю або частково залягають на глибині понад 5000 метрів - з 29 до 31%, покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів - з 14 до 16%.

Також на 0,8% - до 8,8% - збільшується ставка рентної плати на видобуток залізної руди.

4. Збільшується і ставка рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів - відразу на 50%.

5. З 1 січня 2019 ставка екологічного податку за викиди вуглецю (СО2) стаціонарними джерелами підвищується з 0,41 гривень за тонну до 10 гривень за тонну. Крім цього, передбачається поетапне підвищення ставки до рівня 30 гривень за тонну в 2023 році, тобто щорічне підвищення на 5 гривень за тонну. Ця норма наближає ставки до рівня, прийнятого в ЄС, зазначається в законопроекті.

При цьому Рада на чотири роки продовжила звільнення від податків електромобілів - до 2022 року.

Нагадаємо, Верховна Рада після перерви схвалила в цілому законопроект9260 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок деяких податків і зборів"; за документ віддали голоси 236 народних депутатів.