Журналісти оприлюднили відеореконструкцію підготовки нападу на Гандзюк

31 липня 16:01

Четверо виконавців готувалися до злочину майже місяць. А його замовники досі на волі.

 

Наприкінці липня 2018 року громадську активістку, радницю мера Херсона Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Дівчина дістала майже 40% опіків тіла і за три місяці померла у лікарні. Виконавці злочину дістали мінімальні терміни ув'язнення, організатори та замовники досі на волі. У річницю нападу на Гандзюк журналісти "Слідства. Інфо" оприлюднили відеореконструкцію підготовки до нападу.

У липні 2018 року очільник групи виконавців Сергій Торбін на прізвисько "Опер" (засуджений до 6,5 років позбавлення волі) отримав від кримінального авторитета Олексія Левіна ("Москал") замовлення: побити або облити кислотою активістку.

За 18 днів до нападу Торбін зібрав групу з чотирьох виконавців. До неї увійшли колишні АТОвці, бійці розвідувального підрозділу, яким він командував під час участі у війні на сході України. Необхідність нападу на Гандзюк "Опер" мотивував нібито її поганим ставленням до ветеранів АТО, а також пообіцяв матеріальну винагороду.

"Так что подумайте, потому что это баба" - сказав він виконавцям. "Да, все гуд, отработаем", - відповіли Віктор Горбунов (3 роки позбавлення волі), Володимир Васянович (4 роки), В'ячеслав Вишневський (4 роки) і Микита Грабчук (6 років).

За 18 днів до нападу, у той самий день, Торбін показав виконавцям, як виглядає Гандзюк. Відома своєю боротьбою з корупцією, Катерина Гандзюк у той час працювала радницею мера Херсона, тож щодня їздила до міськради. "Опер" доручив групі виконавців простежити за нею, аби дізнатись, де живе активістка.

Однак відстежити авто виконавці не змогли ані того дня, ані упродовж декількох наступних – раз у раз вони губили авто Гандзюк. І виправдовувалися перед ватажком групи, що погано знають Херсон, бо ж усі вони – з різних куточків України.

За 12 днів до нападу "Оперу" увірвався терпець і він взяв адресу Гандзюк в організатора Левіна та передав її виконавцям. За чотири дні стеження виконавці з'ясували, що активістку на роботу возить водій. Тоді ж Торбін наказав групі виконавців купити нові телефони й користуватися лише ними під час підготовки та здійснення нападу.

Горбунов, Васянович, Вишневський і Грабчук продовжували стежити за майбутньою жертвою й обирати зручний момент для побиття, однак потрапили на очі сусідці Катерини Гандзюк. Вони злякалися й вирішили, що побити активістку без зайвих очей не вийде, саме тоді виконавці вирішили перейти до плану "Б" - облити Гандзюк кислотою.

За 5 днів до нападу усі виконавці поїхали у Каховку за 90 кілометрів від Херсону, де купили сірчану кислоту. Згодом "Опер" казатиме, що він лише передав хлопцям замовлення від Левіна, однак це не так. Адже саме Торбін розподіляв ролі: Васяновича призначив водієм – він мав підвезти нападників до місця злочину, Вишневський мав стежити за Гандзюк й подати сигнал до нападу, а Грабчук – облити активістку кислотою.

Під час підготовки до злочину нападники мали один "вихідний", адже того дня Торбін готувався до весілля.

За 1 день до нападу, 30 липня, група пішла на завдання, однак того дня Катерина Гандзюк вийшла з дому не одна, з нею був чоловік. Тож напад довелося відкласти.

У день нападу 31 липня активістка була сама. Близько 8:15 ранку Вишневський помітив її службове авто і зателефонував Грабчуку. Коли Гандзюк підходила до машини, той підбіг ззаду й вилив на неї кислоту. Виконавці втекли з місця злочину різними шляхами й позбулися спеціальних мобільних телефонів. Згодом вони зібрались у будинку поблизу Херсона, де всі разом мешкали. Гандзюк із важкими хімічними опіками доправили до реанімації.

За 4 дні після нападу виконавці отримали гроші за напад – кожному по $ 500 доларів. За кілька днів поліція оприлюднила відео з Каховки, де купували кислоту.

Після цього виконавці домовилися зустрітись зі своїм ватажком Торбіним. Той призначив зустріч на базі батальйону на Дніпропетровщині, де всі вони колись служили. "Опер" наказав їм мовчати, а вже за деякий час на базу навідалися правоохоронці. Вишневського та Горбунова затримали.

За 17 днів після нападу Торбін з Васяновичем спробували втекти з Херсону, для чого скористались послугами посередника у справі – колишнього помічника депутата Ігоря Павловського. Патрон Павловського знаний у Херсоні своїми зв'язками з правоохоронцями, а сам він передавав Торбіну гроші для виконавців злочину.

Вони приїхали до Павловського додому, "Опер" вибачився, що "привел с собой" Васяновича. Туди ж під'їхав Левін, який привіз $ 2000. Торбіна та Васяновича затримали того ж вечора на автовокзалі Херсона.

"Через рік після нападу на Гандзюк правоохоронці так і не назвали замовників вбивства. Не технічних замовників, а тих, хто були напряму зацікавлені, щоб активістка припинила свою діяльність", - резюмують журналісти.

Притягнути винних у смерті Гандзюк до відповідальності закликають і міжнародні партнери України.

"Сьогодні ми із сумом відзначаємо річницю нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк, яка безстрашно боролася проти корупції за демократичну Україну. Ми солідарні з народом України, що вимагає правосуддя для Гандзюк та її сім'ї", - йдеться в повідомленні посольства США в Україні.

Нагадаємо, 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області виніс обвинувальні вироки вбивцям громадської активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. Ватажок та члени групи отримали від 3 до 6,5 років за ґратами. Перед винесенням вироку всі вони визнали свою провину і дали викривальні свідчення проти інших учасників злочину.

Замовниками злочину батько вбитої називав голову Херсонської облради Владислава Мангера (виключений з "Батьківщини"), нині звільнених голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва і його заступника Євген Рищука ("Блок Петра Порошенка").

24 квітня прокуратура вручила Мангеру нову підозру– він більше не є обвинуваченим в організації умисного вбивства. Замість ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) йому інкримінували ч. 2 ст. 121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Ще одного підозрюваного - організатора вбивства Катерини Гандзюк – раніше судимого кримінального авторитета Олексія Левіна (Москаленка), також відомого як "Москал", СБУ оголосила в розшук після того, як він втік з України. Нині "Москал" переховується від слідства в Домініканській Республіці.

Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти). Докладніше про справу читайте у статті Масі Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".