Журналісти дізналися, чим займався в РНБО брат Єрмака

08 квiтня 13:48

Раніше Денис Єрмак заявляв, що був у зоні АТО як радник.

 

Молодший брат очільника Офісу президента Андрія Єрмака чотири роки працював радником заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Литвиненка на громадських засадах, повідомляє "РБК-Україна" із посиланням на відповідь апарату РНБО.

Єрмак-молодший був призначений на посаду розпорядженням секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олександра Турчинова 17 березня 2015 року, звільнений – розпорядженням Олександра Данилюка від 15 серпня 2019 року.

Як радник Литвиненка на громадських засадах, він займався організацією та проведенням заходів, пов'язаних із діяльністю заступник секретаря РНБО та інформаційно-аналітичною роботою.

Наприкінці березня молодший брат голови ОПУ потрапив у скандал – депутат Гео Лерос ("Слуга народу") оприлюднив резонансні відео з його участю.

Коментуючи ролики, Денис Єрмак вказав, що з 2014 по 2017 роки брав участь у бойових діях на сході України як працівник РНБО. Але документ свідчить, що радником у Раді нацбезпеки й оборони він став лише в березні 2015 року.

РБК-Україна

Нагадаємо, 29 березня народний депутат Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких брат керівника Офісу президента Денис Єрмак обговорює з низкою осіб можливість призначення на державні посади.

Дати на записах свідчать, що вони зроблені в період із серпня по вересень 2019 року. У розмовах фігурують посади в "Укрзалізниці", в Міністерстві інфраструктури, Київської митниці тощо.

Люди, які позиціонуються як помічники Дениса Єрмака, відкрито обговорюють отримання грошей за організацію таких зустрічей.

Андрій Єрмак підтвердив, що на записах – його брат Денис. При цьому керівник ОП пообіцяв звернутися до СБУ та ДБР, щоб слідство з'ясувало достовірність відеозаписів, хто і за яких обставин їх зробив, і як вони опинилися в Лероса. Єрмак звинуватив депутата в переході "червоних ліній" і переслідуванні власних інтересів, а також пообіцяв, що "тому доведеться відповідати публічно за кожне слово".

Своєю чергою Лерос передав відеозаписи до НАБУ, попросивши керівництво Бюро відкрити кримінальне провадження та перевірити можливу причетність Єрмака до злочинів.

Після цього Державне бюро розслідувань відкрило проти нього справу за чотирма статтями Кримінального кодексу. А Служба безпеки – справи за статтями про незаконне придбання та використання спецзасобів для запису інформації (ч. 2 ст. 359) і шахрайство (ст. 190). Згодом їх об'єднали в одне.

"Схеми" ідентифікували ключових фігурантів відео: ними виявилися товариш Дениса Єрмака Сергій Шумський і підприємець з Харкова Дмитро Штанько, який і здійснював відеофіксацію. Судячи зі змісту розмов, Шумський за гроші організовував зустрічі "пошукачів" посад із Денисом Єрмаком.