Зеленський звільнив директора ДБР і призначив нового виконуючого обов'язки

27 грудня 11:35

В. о. директора ДБР стала голова правового комітету Верховної Ради.

 

Президент України Володимир Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора Державного бюро розслідувань. Виконуючою обов'язки стала Ірина Венедиктова. Відповідні укази оприлюднили на сайті Офісу глави держави.

"Звільнити Трубу Романа Михайловича з посади директора Державного бюро розслідувань", - йдеться в указі №960/2019.

Згідно з указом №961/2019 Зеленський призначив Ірину Венедиктову виконуючою обов'язки директора ДБР.

Ірина Венедиктова – народний депутат України від фракції "Слуга народу". У Верховній Раді вона також очолює правовий комітет. Під час виборчої компанії Ірина Венедиктова була експертом з питань проведення судової реформи в команді кандидата в президенти Володимира Зеленського.

Нагадаємо, 24 грудня Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України" Про Державне бюро розслідувань "щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань" (№2116), який передбачає перезапуск відомства, в тому числі призначення нового керівництва. Згідно з документом, президент призначає нового директора ДБР за поданням конкурсної комісії без подання прем'єр-міністра України.

До прийняття цього закону, директора ДБР призначав президент України за поданням прем'єр-міністра України відповідно до подання конкурсної комісії. Крім того, забезпечення роботи конкурсної комісії тепер буде організовувати центральний апарат ДБР, а не секретаріат Кабінету міністрів України.

Відповідно до закону, директор ДБР сам призначає і звільняє свого першого заступника і заступників, визначає їх обов'язки, вирішує питання про застосування відповідно до рішення дисциплінарної комісії ДБР дисциплінарних стягнень до працівників бюро, затверджує організаційну структуру бюро вже без узгодження з Кабінетом міністрів.