Зеленський відповів на петицію про легалізацію обігу зброї

06 вересня 15:34

Президент не підтримав ініціативу "Української асоціації власників зброї".

 

Президент України Володимир Зеленський надав відповідь на електронну петицію, розміщену на вебсайті його офіційного інтернет-представництва, щодо законодавчого унормування обігу зброї та права на її застосування для самозахисту. Голова держави вважає, що наразі це є передчасною ініціативою, тому вона не може бути підтримана.

"Зважаючи на тривале проведення РФ воєнної агресивної політики щодо України, велику кількість зброї, що знаходиться у незаконному обігу в державі у зв'язку із проведенням бойових дій на Сході країни, вважаю, що комплексне та дійсно фахове вивчення ситуації у цій сфері… може стати надійним підґрунтям для ухвалення правильних рішень у питаннях запобігання виникненню додаткових причин та умов для легковажного і зневажливого ставлення до людського життя", - зазначив президент.

При цьому він додав, що усвідомлюючи відповідальність держави перед людиною за свою діяльність та ураховуючи необхідність удосконалення правової політики і встановлення миру в суспільстві, легалізація обігу зброї вбачається передчасною. Зеленський обіцяє передати до Комісії з питань правової реформи висловлені в петиції пропозиції.

Зазначимо, що петицію було подано громадянином Георгієм Учайкіним від громадської організації "Українська асоціація власників зброї".

Нагадаємо, що восени 2016 року п'ятий президент Петро Порошенко відповів на електронну петицію і висловився проти вільного володіння зброєю. Він аргументував це тим, що більшість українців виступають проти.

Детальніше про проблеми цивільного обігу й застосування зброї читайте у матеріалі Олександра Шульги "Українці і зброя: незнання, маніпуляції і страхи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".