Зеленський прокоментував знесення пам'ятника Жукову в Харкові

03 червня 19:24

Президент доручив харківській владі врегулювати питання декомунізації з громадськістю.

 

Президент Володимир Зеленський закликав владу Харкова врегулювати правову колізію, яка стосується пам'ятника і провулка імені маршала СРСР Георгія Жукова. Про це повідомила прес-секретар глави держави Юлія Мендель.

Вона нагадала, що закон про декомунізацію передбачає знесення пам'ятників радянським діячам, але одночасно там є пункти, згідно з якими винятками є діячі, які сприяли деокупації України від нацистів.

"Це стосується не тільки пам'ятника Жукову, але і провулку Жукова, який існує. Володимир Зеленський закликає владу Харкова з'ясувати правову колізію, оскільки тут повинні пройти чіткі обговорення з громадськістю. Слід прийняти рішення найбільш прийнятне для всіх сторін", - сказала Мендель.

За її словами, мер Харкова повинен взяти на себе відповідальність як головний арбітр, а не ставати на чиюсь сторону.

Крім того, оскільки Російська Федерація почала коментувати цю ситуацію зі знесенням пам'ятника, Зеленський знову закликав РФ не втручатися у внутрішні справи суверенної держави.

Читайте також: "Коридор ганьби" і повалений пам'ятник Жукову: як Харків відреагував на з'їзд "партії мерів"

Як повідомлялося, 2 червня в Харкові під час пікету з'їзду партії "Довіряй справам" у Палаці Спорту активісти знесли пам'ятник Жукову. За даним фактом поліція відкрила два кримінальних справи.