Зеленський посперечався із журналісткою через питання про "кумівство"

10 жовтня 16:46

На запитання про те, чи й надалі на керівні посади призначатимуть друзів президента, Зеленський так і не відповів.

 

Президент України Володимир Зеленський під час пресмарафону розпочав суперечку із журналісткою, яка запитала у голови держави, чи він і надалі призначатиме на керівні посади своїх знайомих та пов'язаних із "Вечірнім кварталом" людей. За словами Зеленського, після питання про "кумівство" він мав встати і піти.

"Кого я призначив із родичів? Це серйозне питання!", - відповів Зеленський.

Коли журналістка намагалася уточнити, що мова йде про чоловіка головної бухгалтерки "Вечірнього кварталу", Зеленський перебив її.

"Ні. Це дуже серйозне питання! Кого я призначив із родичів? Ви прожили 30 років в країні кумівства і зараз мені таке кажете, після чого я повинен встати і піти. То, кого з родичів я призначив?", - заявив президент, замість того, аби дозволити журналістці договорити.

Вдруге президент також перебив журналістку і зазначив: "прізвище мого родича назвіть!". На заперечення, що це не його родич, а однокласниці, Зеленський додав "дякую вам за бліц".

До цього президента запитали про чоловіка його однокласниці Олександра Завітневича, який очолює оборонний комітет Верховної Ради. Журналіст зазначив, що Завітневич пропускає засідання парламенту та комітету, головою якого він є.

Тоді Зеленський заявив про те, що знав Завітневича ще до того, як він одружився із однокласницею президента. За словами голови держави, саму однокласницю не бачив дуже давно, бо вона поїхала з Кривого Рогу.

Трансляцію пресмарафону можна подивитися на сайті DT.UA.

Під час президентської кампанії Зеленський неодноразово критикував існуючу в українському політикумі систему "кумівства". Але перші ж призначення новообраного президента довели, що покінчити з нею буде не так просто.

22 травня Зеленський призначив Івана Баканова першим заступником голови Служби безпеки України, який у результаті очолив спецслужбу.

Крім того, першим помічником голови держави став його давній бізнес-партнер Сергій Шефір. На нього ж шостий президент України переписав бізнес.

Також президент включив Анну Огренчук у Комісію з питань правової реформи. Огренчук стала дружиною юриста Андрія Довбенка, на весіллі якого в Сен-Тропе гуляв голова Офісу президента. Замість святкування Дня Незалежності в Києві Богдан обрав весілля на Лазурному березі.

Засновник ТОВ "Юридичний союз "Евріс" Довбенко відомий тим, що фігурує в паперах проекту Yanukovychleaks як юрист в організації олігарха-втікача Сергія Курченка. Він також "контролює" приватних та державних виконавців Міністерства юстиції.

Зазначимо, що головою Офісу президента Зеленський призначив Андрія Богдана, який був його особистим адвокатом, а також адвокатом олігарха Ігоря Коломойського. Сергій Трофімов, який був виконавчим продюсером "Студії Квартал 95" та відповідав за кіновиробництво, наразі є першим заступником Андрія Богдана.