Зеленський озвучив проблеми з обміну полоненими

08 липня 23:21

За словами президента? сторони не можуть узгодити списки на обмін.

 

Президент України Володимир Зеленський назвав головну проблему обміну військовополоненими з ОРДЛО. За його словами, сторони не можуть узгодити списки, оскільки бойовики заперечують наявність у них деяких українців зі списку, наданого Києвом. Про це він сказав у коментарі представникам ЗМІ в рамках саміту Україна-ЄС.

"Ставиться в Мінську питання про обмін військовими полоненими. Ви знаєте, в чому там проблема. Якщо не знаєте, то поки що проблема в тому, що списки обох сторін не збігаються. Нам показують списки, де наших людей менше, ніж ми знаємо, що вони там знаходяться у полоні", - пояснив Зеленський.

Він також зазначив, що економічна блокада з РФ може бути знята лише в тому випадку, якщо Росія поверне всі приватизовані активи в окупованому Криму та Донбасі.

Раніше представник в ТКГ в Мінську Євген Марчук заявляв про те, що Україна підтримує обмін полоненими "всіх на всіх", проте бойовики часто заперечували наявність у них українців зі списку, що може свідчити лише про те, що "українці піддаються тортурам" і їх намагаються приховати. Також представники ОРДЛО в свої списки на обмін включали осіб, обвинувачених або засуджених за вчинення особливо тяжких злочинів, які не мали відношення до війни в Донбасі.

Відзначимо, за даними СБУ, з початку бойових дій в Донбасі звільнені близько трьох тисяч осіб.

Україна направила Росії 13 пропозицій з обміну українських в'язнів, яких утримують в РФ і на окупованих територіях, на громадян РФ, яких засудили в Українській державі за злочини проти суверенітету і цілісності країни. Росія жодного разу не відповіла.

Останній масштабний обмін утримуваними особами відбувся 27 грудня 2017 року на КПВВ "Майорське". З полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українця в обмін на 233 бойовиків, і помилуваних засуджених в Україні.