Затриманого в Криму Нурі Джаперова відпустили після медогляду — правозахисники

06 грудня 19:34

Кримчанина забрали в лікарню, після затримання його російськими силовиками.

 

Нурі Джаферова, якого на КПВВ "Чаплинка" в анексованому Криму раніше затримали російські силовики, відпустили, повідомила "Кримська солідарність". Під час "допиту" кримчанину стало погано, і його відвезли в лікарню.

"Після цього Джаферова з кордону госпіталізувала швидка допомога. В кареті швидкої допомоги у нього почалися судоми, через якиі лікарі не могли нормально поставити йому укол. Після огляду лікарів в лікарні Джаферов попрямував додому", - йдеться в повідомленні.

Сам Нурі Джаферов розповів, що їхав у Херсон і Миколаїв, щоб купити кролів, розведенням яких він займається. Однак, при проходженні паспортного контролю, російські прикордонники відвели його в будку для допиту.

"Провели обшук особистих речей, оглянули телефонну книгу, роздягнули до пояса. Почали задавати питання. На всі питання я відповідав, телефон розблокував, показав, мені нема чого приховувати я добропорядний громадянин. Запитували, чи ходжу я в мечеть, я відповів що так. Почали ставити питання про якихось терористів, Сирію, я відповів, що нічого такого не знаю і можу лише розповісти те, що бачу кожен день по телевізору. Вони почали подібними питаннями чинили моральний тиск. Мені стало гірше, кажу: давай відпускай мене. Потім я попросив викликати швидку", – розповів Джаферов.

Читайте також: Денисова передала Омбудсмену Республіки Туреччина список українських політв'язнів

Як повідомлялося, Нурі Джаферова затримали на КПВВ "Чаплинка" близько 14:30 і утримували на адмінордоні більше трьох годин. За словами сина Джаферова, його батька змусили роздягтися, чинили психологічний тиск і звинувачували в тероризмі. За словами адвоката Едема Семідляєва, після того, як кримчанину стало погано, йому не дозволили зателефонувати синові.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.