Затриманий СБУ бойовик ІДІЛ з 2018 року мешкав в Україні з підробленими документами

15 листопада 23:16

ЗМІ неодноразово повідомляли про смерть Аль Бару Шишани, але ця інформація згодом не підтверджувалася.

 

Справжнє ім'я бойовика терористичного угруповання "Ісламська держава" Аль Бара Шишані, якого затримали співробітники СБУ, Цезар Тохосшавілі. Він громадянин Грузії, який воював у Сирії з 2012 або 2013 року. З 2018 року Тохосшавілі постійно мешкав в Україні з підробленими документами, продовжуючи координувати діяльність терористичних осередків, повідомляє Liga.net із посиланням на джерела в Службі безпеки України.

Тохосашвілі входив до найближчого оточення вбитого в 2016 році одного з ватажків "ІДІЛ" Тархана Батірашвілі, також відомого як Абу Умар аш-Шишані. Західні ЗМІ називали його "військовим міністром" і другою людиною в угрупованні після Абу Бакра аль-Багдаді. Батирашвілі і Тохосашвілі - уродженці Панкіської ущелини, регіону на півночі Грузії, населеного переважно чеченцями-кистинцями.

Спершу Тохосашвілі воював проти армії сирійського диктатора Башара Асада в лавах опозиційних формувань, потім вступив до "чеченської бригади", а пізніше приєднався до терористів "Ісламської держави" й отримав нове ім'я.

Батирашвілі загинув у районі міста Каяра під час штурму Мосула ще в 2016 році, а Тохосашвілі тоді зник, розповів співзасновник Центру вивчення повстанських рухів Артем Конопкін у коментарі "Громадському радіо".

За даними СБУ, після загибелі покровителя Тохосашвілі перебрався до Туреччини, а в 2018 року в'їхав в Україну з підробленим паспортом. Проживаючи в Україні, він продовжував координувати діяльність терористичних осередків і керувати "амніятом". Як пояснив Конопкін, цю структуру можна вважати своєрідною спецслужбою терористів.

"Амніят несе відповідальність за найкривавіші теракти "ІДІЛ": атаку на театр Le Bataclan в Парижі, теракт на концерті в Манчестері, атаку на турецький нічний клуб у 2017-му, недавні теракти на Шрі-Ланці", - розповів Конопкін.

Раніше СБУ відзвітувала про затримання під Києвом одного з ватажків терористичного угруповання "Ісламська держава" Аль Бара Шишані. Операцію провели силами оперативників СБУ за сприяння МВС Грузії і ЦРУ.

14 листопада суд заарештував затриманого на підставі запиту про екстрадицію до Грузії. СБУ перевіряє його на причетність до злочинів на території України.

Детальніше про угруповання "ІДІЛ" і стратегію боротьби з нею читайте в матеріалі Олександра Коренькова "Друге відродження "Ісламської держави" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".