Засуджений в Україні росіянин Седіков попросив Зеленського про помилування

22 серпня 15:59

Минулого року Седіков просив Путіна обміняти його на когось із незаконно утримуваних Росією українців.

 

Громадянин Росії Олексій Седіков, якого в Україні засудили за тероризм, написав заяву із проханням про помилування на ім'я президента України Володимира Зеленського, передає "Громадське". Седіков воював у Донбасі на боці підтримуваних Росією бойовиків так званої "ЛНР".

"Десь два тижні тому до мене прийшли працівники СБУ і запитали, чи хочу я на обмін, я сказав, що так і мені запропонували написати заяву на помилування. І десь тиждень тому я написав заяву. Тепер чекаю новин, більше нічого не знаю", - розповів ув'язнений.

У 2016 році Олексій Седіков, будучи лейтенантом запасу збройних сил РФ, почав воювати у Донбасі на стороні бойовиків. Українські військові затримали росіянина у липні того ж року. У 2017 Седікова визнали винним у терористичній діяльності й засудили до 11 років в'язниці. Він є у списку росіян, яких Україна готова обміняти на політв'язнів у Росії та в Донбасі.

Зазначимо, що минулого року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зверталася до російської сторони із проханням обміняти Седікова на українського режисера Олега Сенцова, стан здоров'я якого на той момент був критичним.

Сам Седіков у 2018 році був одним із понад 20 засуджених за злочини проти України росіян, які звернулися до президента Росії Володимира Путіна із проханням обміняти їх на незаконно утримуваних українців.