Засудженим на 9-17 років фігурантам "справи Хізб ут-Тахрар" пом'якшили вироки на три місяці

11 липня 16:50

Суд не взяв до уваги аргументи захисту кримських татар.

 

Верховний суд Росії у четвер, 11 липня, "пом'якшив" незаконні вироки фігурантам бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір", кримським татарам Енверу Мамутову, Зеврі Абсеітову, Рустему Абільтарову і Ремзі Меметову, повідомляють "Крим.Реалії".

Зважаючи на те, що усі політв'язні незаконно засуджені на 9-17 років позбавлення волі, "пом'якшення" на три місяці є "знущанням або плювком", вважає адвокат Ліля Гемеджи.

Так, Енвера Мамутова, якого обвинувачували в організації осередку "Хізб ут-Тахрір" у Бахчисараї, Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ засудив до 17 років ув'язнення (16 років і 9 місяців після задоволення апеляції), Зеврі Абсеітова, Рустема Абільтарова і Ремзі Меметова – до дев'яти років за ґратами кожного (8 років і 9 місяців після задоволення апеляції).

"Вирок змінено в бік пом'якшення, хоча пом'якшенням це назвати складно. Енверу Мамутову термін знижений на три місяці, іншим підзахисним Ремзі Меметову, Рустему Абільтарову і Зеврі Абсеітову – аналогічно. Це є знущанням або навіть плювком. Сьогодні російське правосуддя показало, що про жодну правову державу в Росії годі й говорити", - наголосила адвокатка.

За словами Гемеджи, суд не врахував доводи захисту та не надав їм належного значення.

У травні 2016 року окупаційна "влада" Криму провела обшуки і затримання в будинках кримських татар Бахчисараю. Підставою для обшуків став пошук членів забороненої у РФ організації "Хізб ут-Тахрір".

Кримінальну справу порушили за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації") і ч. 1 ст. 205.5 КК РФ ("організація терористичної діяльності"). 12 травня Ремзі Меметов, Енвер Мамутов, Зеврі Абсеітов і Рустем Абільтаров були арештовані.

11 жовтня 2017 року російські силовики знову провели в Бахчисараї низку обшуків і затримали 15 кримських татар. Шістьох з них окупанти підозрюють у зв'язках з організацією "Хізб ут-Тахрір". Це Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекір'яєв, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.

Політично мотивовану "справу Хізб ут-Тахрір" неодноразово засуджували міжнародні правозахисні організації, представницькі органи кримських татар і Міністерство закордонних справ України. Однак Росія продовжує переслідувати її фігурантів за нібито "тероризм і екстремізм".