Заступник голови СЗР Семочко відвідував Банкову в день зустрічі Порошенка з активістами

07 квiтня 10:13

Журналіст Денис Бігус оприлюднив фото Семочка, який входить до Адміністрації Президента.

 

Перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко напередодні відвідував Адміністрацію Президента України. Фото заступника голови СЗР, що входить до будівлі на Банковій, оприлюднив на своїй сторінці в Facebook журналіст Денис Бігус.

На фото Семочко тримає в руках тонку папку, можливо з документами.

"Годину-дві тому Семочка сфотографували в АП. Якщо у нього в теці заява за власним, то задіяно вже не просто важку передвиборчу артилерію, а щонайменше ядерні удари", - пише журналіст.

Денис Бігус/Facebook

Нагадаємо, напередодні президент Петро Порошенко провів закриту зустріч із громадськими активістами, зокрема з активістами ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк". Гарант обіцяв 7-8 квітня підписати заяву голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва про звільнення за власним бажанням.

Батько вбитої активістки та радниці мера Херсона Катерини Гандзюк називає Гордєєва, його заступника Євгена Рищука (БПП) і голову Херсонської облради Владислава Мангера (виключений з "Батьківщини") замовниками вбивства доньки. Активісти неодноразово вимагали їх відсторонення від посад та притягнення до відповідальності.

За даними "Української правди", на цій самій зустрічі Порошенко пообіцяв журналістам звільнити Сергія Семочко, який "засвітився" у так званій "діалізній справі".

За даними проекту журналістських розслідувань Bihus.Info, екс-голова ГУ СБУ в Києві та Київській області, заступник голови СЗР Сергій Семочко має безпосереднє відношення до втручання СБУ в процес державних закупівель препаратів для перитонеального діалізу.

Дії СБУ призвели до призупинення закупівель, і пацієнти залишалися без необхідних медикаментів. Постачальники медпрепаратів для діалізу підрахували, що пауза в поставках призвела до смерті 200 людей.

Сім'я Семочка володіє трьома будинками в Конча-Заспі вартістю кілька мільйонів доларів та іншим коштовним майном, яке екс-співробітник СБУ не міг придбати на зарплату. Крім того, контррозвідка підтвердила, що у фактичної дружини Семочка та її доньки є громадянство РФ, наявність якого сам заступник голови СЗР публічно заперечував. Дружина Семочка та її діти неодноразово відвідували окупований Крим. До анексії півострова Семочко з дружиною жили і працювали на півострові.

Після публікації матеріалу НАБУ зареєструвало кримінальне провадження про незаконне збагачення Семочка. За два тижні СБУ розпочала перевірку заступника голови СЗР у межах справи про держзраду, відкриту за заявою журналіста Дениса Бігуса.

26 березня НАБУ закрило справу про незаконне збагачення Семочка. За місяць до цього Конституційний суд України скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, визнавши статтю 368-2 Кримінального кодексу неконституційною і такою, що суперечить принципу презумпції невинуватості.

Подання до КСУ щодо конституційності статті 12 грудня 2017 року подали 59 депутатів – членів фракцій "Народного фронту", "Блоку Петра Порошенка", "Радикальної партії ", "Опозиційного блоку", груп "Відродження" і "Воля народу". 7 березня президент Петро Порошенко закликав парламентарів невідкладно прийняти нову редакцію статті про незаконне збагачення.

США та ЄС висловили стурбованість у зв'язку зі скасуванням кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, рішення КСУ піддали критиці Світовий банк, МВФ і "Велика сімка" (G7). У НАБУ констатували, що змушені закрити 65 кримінальних проваджень за статтею про незаконне збагачення.

Докладніше про необхідність реформування суду читайте в інтерв'ю судді КСУ Ігоря Сліденка у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".