Запорізький слідчий готував замовне вбивство — ДБР

15 серпня 15:23

Поліцейський намагався організувати злочин на замовлення іноземця.

 

Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо організації поліцейським замовного вбивства, повідомила пресслужба ДБР. За скоєння злочину виконавець та посередник мали отримати 4 тисячі доларів.

"Слідчими теруправління ДБР, розташованого в місті Мелітополі, затримано поліцейського, який на замовлення іноземного громадянина організовував вбивство представника однієї з національних діаспор у місті Запоріжжі. Вбивство попереджено, осіб, які готували до його вчинення, – затримано", - йдеться у повідомленні.

Організатором вбивства виявився слідчий одного з районних відділів Головного управління Національної поліції в Запорізькій області. Для реалізації злочину поліцейський звернувся до кримінальних елементів. Саме вони й знайшли виконавця вбивства.

"За скоєння злочину виконавець, а також посередник від кримінального світу, мали отримати 4 тис доларів США. Після того, як організатору показали фотографію нібито вбитої людини, він передав першу частину суми – 2 тис доларів США. Його та посередника одразу було затримано", - додали в ДБР.

Якби злочин вдалося реалізувати то організатор хотів залучити виконавця та посередника до вбивства ще однієї людини. Наразі правоохоронці готують повідомлення про підозру та клопотання до слідчого судді про арешт без права внесення застави.

Злочин кваліфікували за такими статтями:

- ч. 2 ст. 15 Кримінального кодексу України – замах на вчинення злочину є закінченим, якщо особа виконала усі дії, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі;

- ч. 3 ст. 27 Кримінального кодексу України - організатором є особа, яка організувала вчинення злочину (злочинів) або керувала його (їх) підготовкою чи вчиненням. Організатором також є особа, яка утворила організовану групу чи злочинну організацію або керувала нею, або особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації;

- п. 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України - умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб;

Якщо провину зловмисників доведуть, то їм загрожує довічне позбавлення волі.

Раніше у Київській області поліцейські затримали двох підозрюваних у збройному нападі, в результаті якого потерпілий отримав сім вогнепальних поранень. Один із затриманих в минулому працював в органах внутрішніх справ, у нього вилучили службове посвідчення старого зразка.