Закон про Донбас не перекреслює військовий шлях вигнання окупантів – Турчинов

13 лютого 21:52

Проте дипломатичний шлях у питанні звільнення українських територій залишається пріоритетним.

 

Закон про Донбас не виключає силового шляху звільнення окупованих територій і створює для цього передумови, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю "Громадському".

"Разом з тим закон не перекреслює мирний шлях, навпаки, сьогодні ніхто не скасував Мінські угоди. Так, Росія їх саботує, вона намагається їх нівелювати, але дипломатичний шлях, згідно з позицією президента, залишається одним з пріоритетних", - підкреслив він.

Також Турчинов пояснив, чому цей закон дуже важливий для України. За його словами, тут є відразу три причини, і перша з них – те, що законодавчо, на рівні документа Росія визнається країною-агресором.

"Це одразу перекреслює плани Путіна щодо маскування агресивної військової операції під миротворчу. Те, що він хотів зробити і те, що вже навіть обговорювалося в ООН. Тобто, цей закон взагалі не дає можливості Росії називати себе миротворцем, тому що не можна бути миротворцем і агресором одночасно", - зазначив секретар РНБО.

Друга причина – закон чітко і ясно визначає механізм захисту громадян України, які залишилися на окупованій території, а також тих українців, хто змушений був покинути свої будинки і зараз перебуває в Україні, але втратив майно, нерухомість тощо.

"У законі чітко вказано, що будь-які акти, складені на окупованій території, не мають ніякого юридичного сенсу. Ми реально захищаємо наших громадян від свавілля і терору, в якому вони змушені сьогодні перебувати", - додав Турчинов.

Третя причина, за його словами - це безпекова складова закону, саме вона, разом із дипломатичними пріоритетами, дає можливість використовувати всю міць держави, Збройні сили України та інші силові інститути та засоби для захисту країни, відбиття агресії і відновлення суверенітету України на окупованій території.

Як повідомлялося раніше, 18 січня Верховна Рада прийняла закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях", який, зокрема, визнає Росію державою-агресором. Закон підтримали 280 народних депутатів. Згідно із законом, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях "визнаються частини території України, у межах яких збройні формування Російської Федерації і окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили і здійснюють загальний ефективний контроль".

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що закон щодо забезпечення суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу впорядковує проведену військову операцію в регіоні і не суперечить Мінськими угодами.

Натомість, Спецпредставник України з питань гуманітарного характеру у Тристоронньої контактній групі Віктор Медведчук розкритикував прийнятий парламентом закон щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, заявивши, що цей документ дискримінаційний по відношенню до громадян України, а влада не збирається мирно врегулювати конфлікт.

Про положення нового закону про деокупацію/реінтеграцію Донбасу читайте в матеріалі Олександра Пунтуса "Воювати по-новому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".