Захисник Донецького аеропорту дав свідчення проти базильского найманця Лусваргхі

15 лютого 02:23

Свідок обвинувачення підтвердив участь бразильського найманця в боях за ДАП на боці терористів.

 

Український військовослужбовець упізнав бразильського найманця Рафаеля Лусваргхі, підтвердивши, що той у 2015 році брав участь в боях за Донецький аеропорт у лавах угруповань російських терористів, повідомляє прес-служба прокуратури Києва.

У ході засідання Павлоградського горрайного суду Дніпропетровської області в четвер, 14 лютого, були допитані два свідки звинувачення. Один з них – військовослужбовець ЗСУ, який захищав ДАП.

Після завершення засідання обвинувачений Лусваргхі заявив клопотання про заміну адвоката, і суд його задовольнив.

Наступне судове засідання призначено на 14:30 28 лютого. Суд планує опитати обвинуваченого, після чого захисту і овинуваченню дадуть час для підготовки до дебатів.

У жовтні 2016 року співробітники СБУ затримали в аеропорту "Бориспіль" громадянина Бразилії. Слідство встановило, що іноземець з вересня 2014 року по травень 2015 року перебував у лавах батальйону "Вікінг" 1-ї бригади терористичного угруповання "ДНР".

У січні 2017 року Печерський суд Києва засудив Рафаеля Лусваргхі до 13 років позбавлення волі. Іноземця визнали винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 статті 258-3 (створення терористичної організації) і ч. 2 статті 260 (створення незаконних збройних формувань) КК України.

У серпні 2017 року Апеляційний суд Києва задовольнив скаргу захисту бойовика та скасував вирок суду першої інстанції. У грудні того ж року Лусваргхі звільнили з-під варти, обравши йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. У лютому його термін сплинув. Вийшовши з СІЗО, Лусваргхі оселився у Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі УПЦ МП у Києві.

7 травня 2018 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області знову взяв бразильця під варту на 60 діб без права внесення застави. Згодом суд продовжував запобіжний захід.