Загороднюк шокував заявою, що частину ДОЗ буде "зарезервовано" на майбутнє – експерт

24 сiчня 12:56

Який це період? Знаючі люди стверджують, що як мінімум на кілька місяців.

 

У 2020 році на переозброєння армії виділено найбільший за всю історію України фінансовий ресурс – разом із держгарантіями він перевищує 30 млрд грн, - проте з'явилися нові підводні камені. Наприклад, міністр оборони Андрій Загороднюк шокував промисловців і експертів заявою, що частину держоборонзамовлення (ДОЗ) буде "зарезервовано" на майбутнє. До моменту, коли певні стратегії переозброєння будуть сформовані у Міноборони.

У своїй статті для DT.UA директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак зазначає, що який це період – невідомо. Знаючі люди стверджують, що як мінімум на кілька місяців: завершено оборонний огляд, і необхідно проаналізувати його результати, видати оновлені пріоритети. Насправді, якщо період анабіозу промисловості затягнеться до травня (як вже бувало), то й ДОЗ-2020 наприкінці року опиниться на межі зриву як у 2019-му.

Автор матеріалу пише, що міністр придумав унікальну новинку – сконструювати внутрішню систему контролю всередині відомства створенням у Міноборони групи наближених людей, наділених особливими повноваженнями.

Експерти тим часом вже зазначили, що якщо під час розподілу ДОЗ-20 20% коштів будуть спрямовані на ракетно-артилерійське озброєння, ще 30% - на бронетанкову та автомобільну техніку, то реальна пріоритетність виглядатиме зовсім не так, як представлено в документі Генштабу та спічі військового міністра.

"Якщо РЕБ, зв'язок і автоматизація - пріоритет, то чому тільки 1% коштів?", - ставить запитання директор Інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. Він говорить й про ще одну проблему: "Коли наприкінці минулого року терміново перерозподілялися кошти на переозброєння, ми мали яскравий приклад внесення змін до ДОЗ. Цей механізм не визначено у керівних документах і проводиться у "ручному" режимі, що призводить до суб'єктивізму в системі управлінських рішень".

Детальніше про нинішній стан справ в українській армії читайте у матеріалі Валентина Бадрака "Армія-2020: Між деклараціями і реаліями".