Місія ООН зафіксувала найнижчу кількість цивільних втрат за 5 років війни в Донбасі

17 вересня 17:08

Упродовж травня-серпня восьмеро людей загинули, ще 60 дістали поранення. Загалом від початку бойових дій загинули понад 3300 людей.

 

Понад 3300 мирних мешканців стали жертвами війни, яка з вини Росії триває на сході України упродовж п'яти років. У період з 16 травня по 15 серпня кількість постраждалих суттєво знизилася, повідомила на брифінгу 17 вересня голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

"Сьогодні кількість жертв серед цивільного населення є найнижчою за весь період конфлікту, який уже забрав понад 3300 життів цивільних осіб. Сподіваємося, тенденція до зниження збережеться в майбутньому", - зазначила Богнер, представляючи доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

За три місяці жертвами збройного конфлікту в Донбасі стали чотири чоловіки та чотири жінки, ще 60 мирних мешканців дістали поранення, серед них дев'ятеро дітей.

На думку голови місії, зниженню кількості загиблих і поранених серед цивільного населення сприяло запровадження з 21 липня чергового "хлібного перемир'я".

Водночас місія ООН занепокоєна умовами тримання під вартою осіб на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей. Зазвичай підконтрольні Росії терористичні угруповання "Л-ДНР" облаштовують "підвали" у місцях, непридатних для тривалого тримання людей, і застосовують до утримуваних тортури.

Голова моніторингової місії закликала українську владу ратифікувати Римський статут та схвалити законодавство, яке дозволить переселенцям і трудовим мігрантам голосувати на місцевих виборах 2020 року, пише "Громадське".

Окупанти регулярно нехтують вимогами режиму припинення вогню й обстрілюють населені пункти, об'єкти соціальної інфраструктури та пункти пропуску на лінії розмежування Донбасі, наражаючи на небезпеку мирних мешканців.

Так, наприкінці березня терористи обстріляли шкільні заклади на тимчасово окупованій території Донеччини. На час обстрілу школи в Петровському районі Донецька у будівлі перебували вчителі та учні, обстріл школи у смт Гольмівський припав на вечірній час, учнів у ній не було.