За темпами забудови нових територій Україна займає п'яте місце в світі — Вавриш

14 липня 09:34

Київ продовжує йти шляхом захоплення і урбанізації нових територій.

 

Формат сьогоднішніх взаємовідносин забудовника з містом простий: місто нічого не дає. Місто тільки вимагає від забудовника. Воно вимагає обмежити висотність, прокласти дороги, перекласти мережі. Київ продовжує йти шляхом захоплення і урбанізації нових територій. І в рейтингу за темпами забудови нових територій країн Україна займає - увага! - п'яте місце у світі. Щодо розвитку економіки у другій сотні, а за темпами забудови - п'яте. Ну, хіба це не абсурд, що нас випереджають лише Китай, США, Індія і Росія? При тому, що у нас, як і в Росії, - більшість міст, крім мегаполісів, вимирають.

Про це в інтерв'ю для DT.UA заявив Андрій Вавриш, консультант президента Зеленського з розвитку Києва. За його словами, ми всі заручники того, яким непрофесійним чином місто вибудовує містобудівну політику.

"Ми заручники неможливості просто отримати дозволи, заплатити податки і більше нікого не бачити в себе на об'єкті. Ми заручники інспекторів, які можуть приходити, щоб відкривати й закривати декларації. Подивіться, щодо якої кількості об'єктів, на які отримано дозволи, тривають суди. І на моїх об'єктах у тому числі. За нами, крім міських інспекторів, бігають чиїсь активісти. Ми, як одна зі сторін процесу, не є бенефіціарами порядку на ринку. Насправді нинішні "правила гри" і мені, і моїм колегам, котрі працюють на ринку, вже впоперек горла стоять. При тому що всі знають і розуміють, як має все працювати, аби всі три сторони - громада-місто- бізнес - почувалися комфортно", - сказав консультант.

Він назвав Топ-3 корупційних схем, на яких заробляють у Києві Столар і Ко. Перше – ручне управління пріоритетами: куди витрачати. Друге - маніпуляції тендерними процедурами. ProZorro не рятує. Третє - централізація витрачання бюджету на рівні міста, замість того, щоб відпустити гроші в район із загальноміського.

"Що стосується безпосередньо будівельного ринку, то я ж волію мислити професійними категоріями. А ми продовжуємо забудовувати. Ви уявляєте, взагалі, собі масштаб абсурдності того, що відбувається?! Ми маємо величезні обсяги всередині міста, які просто неякісно і бездумно використовуються, але при цьому в нас плани Барбаросса з приєднання передмість та всього чого завгодно. Це також питання до кількості грошей, які ви витрачаєте на розвиток міста, - зазначив Вавриш. - Весь світ розуміє, що десь на 2050 рік ми матимемо подвоєння міського населення. Процеси урбанізації в Україні відбуваються за тими самими законами. Люди їдуть із сіл у великі міста. І особливо в столицю. Всі столиці всіх країн світу перманентно ущільнюються. Але в чому питання? Світ зрозумів, як працювати з цією тенденцією, і виробив програму розвитку міст Habitat III. У 2016 році Віталій Кличко особисто її парафував".

На його думку, необхідно йти від принципу великих центрів. Раніше діяв принцип: тут велика центральна вулиця, тут площа, великий універмаг, клуб, тут ще щось. Світ поламав цей старий підхід до забудови й перейшов до розвитку малих центрів із безліччю інфраструктурних об'єктів. Передові країни створюють змішані багатофункціональні міста, основне завдання яких - робити життя людини максимально насиченим у місці, де вона живе й працює. Основний тренд - поліфункціональність територій.

"Коли я працював в адміністрації, думав, що перша скрипка в цій історії - в руках міста й місцевої влади. Однак тепер, перебуваючи по інший бік, чітко розумію, що таке сучасне місто може народитися тільки в результаті кооперації та співпраці громади, влади й бізнесу. У цьому немає нічого нового. Але ми до цього так і не прийшли. Місто ж, одного разу створивши комфортні для всіх правила, має акупунктурно втручатися в процес, - заявив консультант. - Ось як, наприклад, Вроцлав зробили музичною столицею Польщі? Влада в результаті моніторингу знайшла відповідь на питання, чому кав'ярні й ресторанчики відмовляються від живої музики. Невигідно зменшувати кількість столиків. Муніципалітет запропонував закладам, у яких буде жива музика, 1000 євро компенсації на місяць. І в місто потяглися музичні колективи з усієї країни".

Детальніше про ситуацію у київській міській владі читайте в матеріалі Інни Ведернікової "Київ: переділ чи перебудова?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".